Kan havne tilbake i fengsel

Hvis Baneheia-dømte Viggo Kristiansen blir frikjent, kan Jan Helge Andersen risikere å bli anklaget for både drap og forsøk på falske anklager, mener forsker. Forsvareren hans er sikker på at han ikke blir tiltalt.

FRIKJENT: Jan Helge Andersen er dømt for ett av drapene i Baneheia, men frikjent for det andre. Nå risikerer han blant annet å bli beskyldt for forsøk på falsk forklaring, om Viggo Kristiansen blir frikjent. Foto: Privat
FRIKJENT: Jan Helge Andersen er dømt for ett av drapene i Baneheia, men frikjent for det andre. Nå risikerer han blant annet å bli beskyldt for forsøk på falsk forklaring, om Viggo Kristiansen blir frikjent. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I over 20 år har Viggo Kristiansen hevdet at han ikke hadde noe å gjøre med drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i mai 2000.

Viggo Kristiansen og hans kamerat Jan Helge Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for drapene i det populære turområdet Baneheia i Kristiansand.

I 2021, etter å ha sonet 20 år i fengsel, ble Viggo Kristiansen løslatt og saken hans gjenopptatt.

Kan få millionerstatning

At saken er gjenopptatt innebærer at den skal behandles i rettssystemet på nytt. Det kan få flere utfall:

  • Det blir rettssak, der påtalemyndigheten ber om at Kristiansen blir dømt. Retten avgjør om han blir frikjent eller dømt.
  • Det blir en ny rettssak, men påtalemyndigheten ber retten om å frifinne ham. Retten avgjør om han skal dømmes eller frikjennes, men retten vil sjelden dømme om aktor ber om frifinnelse.
  • Påtalemyndigheten frafaller tiltalen mot ham, og dermed frifinne uten at det blir full rettssak. Partene må uansett møtes i retten for å avgjøre hva som er riktig straff for den delen av dommen som ikke er anket.
  • Kristiansen kan i teorien trekke begjæringen sin om gjenopptakelse og dommen fra 2001 blir stående.

Dersom han blir frifunnet vil han trolig få en enorm erstatning fra staten for de 20 åra han satt i fengsel.

- Denne saken tilhører nå domstolen, så påtalemyndighetene kan ikke bare henlegge saken mot Viggo Kristiansen. En domstol må konstatere uskyldighet eller frifinnelse, eller dømme ham på nytt, sier advokat Marius Dietrichson, som er leder i Forsvarergruppen.

Kan få konsekvenser

En eventuell frifinnelse vil også kunne få konsekvenser for hans tidligere kamerat, Jan Helge Andersen.

Andersen ble løslatt fra fengsel i januar 2016. Han fikk en mildere dom enn Kristiansen, fordi retten mente at det var Kristiansen som var hovedmann og initiativtaker til handlingene.

Andersen er dømt for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Denne dommen blir stående uansett. Straffen på 19 års fengsel er ferdig sonet.

Spørsmålet er om påtalemyndigheten nå kommer til å forsøke å anklage Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen eller for å ha kommet med falske anklager mot Viggo Kristiansen.

Strafferettsforsker Katrine Holter ved Politihøgskolen understreker at Andersen er uskyldig når det kommer til disse eventuelle anklagene, inntil det motsatte er bevist i en domstol.

- Kristiansen skal frifinnes hvis det finnes rimelig tvil om skyld. Andersen på sin side kan bare domfelles hvis det kan bevises utover enhver rimelig tvil at han er skyldig i det drapet han er frifunnet for og/eller forsøk på uriktig anklage. Dette handler altså om beviskrav, som i strafferetten krever et sted mellom 95 og 100 prosent sikkerhet, sier hun.

- Blir ikke tiltalt

Andersens forsvarer Svein Holden sier til Dagbladet at han ikke tror en eventuell frifinnelse av Kristiansen vil sende Andersen tilbake i fengsel.

- Dersom Kristiansen blir frifunnet fordi det er en reell mulighet for at han ikke er skyldig, betyr ikke det samtidig at det er hevet over enhver rimelig tvil at Andersen er skyldig i drap og falsk anklage, sier Holden til Dagbladet.

Han er ikke i tvil om hva som kommer til å skje.

- Uavhengig av resultatet i gjenåpningssaken til Kristiansen er jeg derfor sikker på at Andersen ikke vil bli tiltalt for nye forhold, sier Holden.

FEIL: Tidligere Kripos-sjef, Knut Holen, mener det ikke er riktig at Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen / Dagbladet TV Vis mer

Ble frikjent

Holter har en podkast hvor hun tidligere denne uka diskuterte dette temaet med sin kollega ved Politihøgskolen Morten Holmboe.

I podkasten forklarer Holmboe at dersom påtalemyndigheten skal anklage Andersen for drapet på Paulsen, så må de gjennom Gjenopptakelseskommisjonen. Årsaken er at Kristiansand byrett frikjente Andersen for dette drapet i 2001.

- Det er et grunnleggende prinsipp i norsk rett at du ikke kan dømmes for noe du er frifunnet for i en rettskraftig dom, men det er mulig også å gjenåpne frifinnende dommer. Påtalemyndigheten må i så fall gå til Gjenopptakelseskommisjonen og begjære gjenåpning av saken til Andersen. Hvis påtalemyndigheten får medhold i det, og de mener å kunne bevise skyld utover enhver rimelig tvil, kan saken sendes til retten på ny, forklarer Holter til Dagbladet.

Dietrichson i Forsvarergruppen er enig i at man kan åpne drapssak mot Andersen, hvis påtalemyndighetene har beviser mot ham.

- Det er teknisk fullt mulig å reise en ny drapssak mot Andersen, dersom man mener man har beviser for det. I så fall må man gjennom Gjenopptakelseskommisjonen, sier han.

Det er uvanlig at det er påtalemyndigheten som ber om at en sak gjenopptas, men det har skjedd tidligere, blant annet i forbindelse med drapet på Kristin Juel Johannesen på Mørk utenfor Larvik i 1999.

Muligens forsøk på falsk forklaring

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Det var Jan Helge Andersens forklaring som trakk inn Viggo Kristiansen i saken i utgangspunktet, og det var denne forklaringen retten trodde på da Kristiansen ble dømt.

Dersom Kristiansen nå blir frikjent, vil det innebære at denne forklaringen ikke lenger legges til grunn.

Uansett hva som skjer, så kan ikke Andersen straffeforfølges for noe av det han sa i forbindelse med den opprinnelige rettssaken. Årsaken til det er at forholdene er foreldet, altså at de skjedde for så lenge siden at de ikke kan straffeforfølges. Foreldelsesfristen for falske anklager er ti år.

- En eventuell uriktig anklage fra forrige runde, er foreldet. Men påtalemyndigheten kan også potensielt tiltale Andersen for forsøk på (grov) uriktig anklage fra den nye etterforskningen - hvis Andersen har gitt uriktige opplysninger om Kristiansens rolle til politiet på ny. En fullbyrdet uriktig anklage vil først foreligge om Kristiansen blir siktet eller tiltalt. Strafferammen for forsøk på falsk anklage er ti år, sier Holter.

Dietrichson understreker at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å vri på sannheten i saker som omhandler en selv.

- Man kan ikke straffes for å forklare seg uriktig i sin egen sak, men man kan ikke legge skylda på andre. Det er straffbart, sier han.

Han understreker også at det ikke er ofte folk blir siktet for falsk forklaring i etterkant av rettssaker.

- Det tilhører sjeldenhetene at politiet tar ut siktelse for falsk forklaring, selv når det kommer nye beviser inn i bildet, sier han.

Risikerer fengsel

Hvis Andersen skulle bli dømt, så risikerer han å måtte tilbake i fengsel, sier Holter.

- Andersen er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Men ja, hvis Kristiansen frifinnes, risikerer Andersen fengsel for det drapet som da er uoppklart. Han kan maks få to år for dette fordi maksstraffen er 21 år og han er tidligere dømt til 19 år. Men det er igjen viktig å poengtere at det er ingen automatikk i straff for Andersen om Kristiansen frifinnes, sier Holter.

Dersom Andersen blir anklaget og dømt for falske anklager, så er strafferammen ti års fengsel.

Dietrichson mener dommen på 19 år uansett vil påvirke en evenuell straffeutmåling.

- Maksimalstraffen på 21 års fengsel vil nok virke hemmende på den totale straffeutmålingen uansett, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer