- Kan helt klart oppfattes som korrupt

Oljeforsker reagerer sterkt på at Petroleumstilsynet lar ansatte på gullpensjon fra Statoil granske Statoil.

- KORRUPT: Oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo mener Petroleumstilsynet må innse at de ikke kan la ansatte på gullpensjon fra Statoil delta i granskinger mot sin tidligere arbeidsgiver.  Foto: Erik Berglund
- KORRUPT: Oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo mener Petroleumstilsynet må innse at de ikke kan la ansatte på gullpensjon fra Statoil delta i granskinger mot sin tidligere arbeidsgiver. Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dagbladet avslører i dag at Petroleumstilsynet (Ptil) lar ansatte, som mottar store penger fra Statoil i gullpensjon, føre tilsyn med og granske Statoil.

I mai i fjor døde en 25 år gammel stillasarbeider etter å ha falt 14 meter på Oseberg B-plattformen i Nordsjøen. I granskingsgruppa satt en Ptil-ansatt på Statoil-pensjon.

- Det er helt uholdbart, og kan helt klart oppfattes som korrupt. Det må Petroleumstilsynet innse selv, sier oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo.

Ikke tolerert Ryggvik sammenligner umiddelbart saken om Petroleumstilsynets Statoil-finansierte inspektører med skandalen i det amerikanskeoljetilsynet Mineral Management Services (MMS).

Der måtte direktøren gå etter at det i forbindelse med Deepwater Horizon-ulykken ble påvist tette bånd mellom tilsynet og oljeselskapene.

- Jeg har besøkt MMS, og mitt inntrykk er at de til tross for kritikken har et mer bevisst forhold til sin relasjon med bransjen der ennPtil har. Der skal en medarbeider aldri jobbe overfor et selskap i lengre tid, nettopp for å unngå bindinger. I Ptil har man akseptert langvarige tette relasjoner basert på en forutsetning om at det er viktig at den som regulerer kjenner selskapene mest mulig, sier Ryggvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.