- Kan hende var han alvorlig hjertesyk og skulle vært på intensiven og ikke på psykiatrisk

Likevel ser ikke Helsetilsynet grunn til å granske at hjertesyke Ivar (64) døde mens han lå reimet til beltesenga.

DØDE I BELTESENG: Ivar Kjell Granberg (64) døde reimet fast i belteseng på psykiatrisk klinikk i Tromsø 4. juli 2011. Foto: Privat/Øistein Norum Monsen
DØDE I BELTESENG: Ivar Kjell Granberg (64) døde reimet fast i belteseng på psykiatrisk klinikk i Tromsø 4. juli 2011. Foto: Privat/Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BALLANGEN (Dagbladet/Nordlys): Tidligere i dag skrev Dagbladet om hjertesyke Ivar Kjell Granberg (64) som døde reimet på hender og føtter i belteseng på Åsgård i Tromsø 4. juli 2011.

- Det ser ikke ut som om vi ble varslet om denne saken. Vi ble tilsendt en kopi av obduksjonsrapporten, men det er det eneste vi har registrert om saken her hos oss, uttalte fagansvarlig jurist Evy Basso hos Fylkeslegen i Troms til Dagbladet tidligere denne uka.

Nå viser det seg at Fylkeslegen ble informert av Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Fylkesmannen i Troms ringte Dagbladet i dag morges og fortalte at UNN hadde skrevet et varsel, en såkalt § 3-3-melding, om det uventede dødsfallet på den psykiatriske klinikken.

Ikke gransket - Dødsfallet ble i tråd med daværende rutiner i sykehuset meldt fra aktuelle avdeling i Allmennpsykiatrisk klinikk til sykehusets kvalitetsutvalg. Etter behandling i kvalitetsutvalget ble meldingen overdsendt Helsetilsynet i Troms, opplyser klinikksjef på Allmennpsykiatrisk klinikk ved UNN, Magnus P. Hald, til Dagbladet.

Men Helsetilsynet i Troms så ikke grunn til å undersøke om behandlingen Ivar Granberg fikk på Åsgård var medisinsk forsvarlig.

- Vi mottok melding fra sykehuset i september 2011. At vi ikke skulle granske saken, ble vår vurdering etter å ha lest obduksjonsrapporten som også kom i september 2011. I vår vurdering har vi støttet oss til meldingen fra sykehuset, obduksjonsrapporten og politiets etterforskning, sier assisterende fylkeslege i Troms, Klaus Melf.

Melf sier de nå har revurdert saken og kommet til samme konklusjon.

REAGERER: Gunn-Karin Lorentsen synes Helsetilsynet bør undersøke om sykehuset tok tilstrekkelig høyde for brorens hjertesykdom da de la ham i reimer på Åsgård i 2011. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys
REAGERER: Gunn-Karin Lorentsen synes Helsetilsynet bør undersøke om sykehuset tok tilstrekkelig høyde for brorens hjertesykdom da de la ham i reimer på Åsgård i 2011. Foto: Vidar Dons Lindrupsen/Nordlys Vis mer

- Vi er kommet til at det ikke foreligger noe uforsvarlig i sykehusets opptreden i denne saken som tilsier at vi burde åpne tilsynssak, sier Melf.

Ukjent dødsårsak Han forteller at obduksjonsrapporten ikke konkluderer entydig når det gjelder dødsårsaken. Reimeleggingen er heller ikke problematisert i obduksjonsrapporten i forhold til det uventede dødsfallet.

- Dette er en tragisk sak, men vi ser at UNN i denne saken har gjort de tiltak som trengs for å kunne legge en pasient i reimer.  Det kan hende at pasienten var alvorlig hjertesyk da han ble lagt i reimer, og at han skulle vært lagt inn på intensiven og ikke på psykiatrisk, men det blir bare spekulasjoner, sier assisterende fylkeslege i Troms, Klaus Melf.

Gunn-Karin Lorentsen mener Helsetilsynet burde undersøke om sykehuset tok tilstrekkelig høyde for brorens hjertesykdom.

- Ivar hadde hatt et tidligere infarkt. Derfor bør sykehuset ha undersøkt hjertet hans før de besluttet å legge ham i reimer. Jeg mener Helsetilsynet bør undersøke hvorvidt sykehuset tok tilstrekkelig hensyn til hans hjerteproblemer, sier søsteren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer