Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan hjelpe en halv milliard fattige

Rike land må gi mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 500 millioner mennesker kan løftes ut av varig fattigdom innen 2015, dersom de rike land fordobler utviklingshjelpen i årene som kommer, går det fram av en ekspertrapport.

I rapporten som er laget i forbindelse med FNs tusenårsprosjekt, har 265 eksperter regnet ut at en slik fordobling av bistanden også kan redde livet til 30 millioner barn og forhindre at 250 millioner mennesker går sultne til sengs hver kveld.

Rapporten skulle mandag leveres til generalsekretær Kofi Annan samtidig som den ble presentert i Oslo av utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, FNs assisterende generalsekretær Bruce Jenks og Amina Ibrahim som har vært med på å utarbeide de 3.000 sidene.

I rapporten legger ekspertene fram både langsiktige planer og raske løsninger for hvordan alt fra gratis malarianett til fri skolelunsj kan bidra til å begrense sykdom og sult.

Liv eller død

Norge, Sverge, Danmark, Nederland og Luxembourg er de eneste land i verden som gir mer enn 0,7 prosent av bruttonasjonalproduktet i utviklingshjelp.

Av de 22 industrilandene er det USA som gir minst - 0,15 prosent, fulgt av Italia og Japan. I noen land er det en utbredt oppfatning at bistanden blir sløst bort på korrupsjon og ubrukelige prosjekter.

- Systemet virker ikke som det skal i øyeblikket. La oss være åpne, sier professor Jeffrey Sachs ved Columbia-universitetet, som har ledet arbeidet med tusenårsprosjektet.

- Det har tatt for lang tid å finne en metode som virker. Nå er det et spørsmål om liv eller død, sier Sachs til nyhetsbyrået Reuters.

«Tause katastrofer»

Rapporten har fått tittelen «Investering i utvikling» og forfatterne vedgår at det er lite som taler for å gi hjelp i stort omfang til land som Hviterussland, Burma, Nord-Korea eller Zimbabwe.

Men i Asia og Afrika er det mellom 12 og 36 andre land som kan nyttiggjøre seg hjelpen umiddelbart, heter det.

- Verdens øyne har vært rettet mot tsunamien i Indiahavet. Men verden fortsetter å overse de tause tsunamiene. Malaria krever hver måned flere menneskeliv enn tragedien i Asia, sier professor Sachs.

I de fattigste afrikanske landene har hver enkelt innbygger et behov for over 100 dollar (600 kroner) per år, og 70 prosent av disse pengene må komme i form av hjelp fra de rike land.

Tusenårsprosjekt

FNs tusenårsprosjekt ble vedtatt av verdens statsledere i 2000 og har som mål å redusere den globale fattigdommen innen år 2015.

Medlemslandene har satt seg åtte konkrete mål. En milliard mennesker lever i dag på én dollar per dag, og ett av FNs hovedmål er å halvere denne fattigste gruppen i løpet av de neste ti årene.

Noen av målene kan nås med raske tiltak som for eksempel å skaffe til veie moskitonett eller medisiner til tre millioner aidsrammede.

- Det er ingen svartebørs for moskitonett, sier Sachs. Andre tiltak vil koste mer penger og ta lengre tid.

Den nye rapporten skal legges fram for de største industrilandene i G8-gruppen i juli og i FNs hovedforsamling i september. (©NTB)

Fattigdom: En etiopisk kvinne må bruke egen muskelkraft når hun skal skaffe ved til matlaging og oppfyring. Eksperter mener at over 500 millioner mennesker kan løftes ut av varig fattigdom innen 2015, dersom de rike land fordobler utviklingshjelpen i årene som kommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media