Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan holde viruset i sjakk

Flere eksperter som Wall Street Journal har snakket med, mener at forbud mot større folkeansamlinger kan være nøkkelen til å holde smittespredningen i sjakk – uten å stenge samfunnet.

SUPERSPREDNING: Feiringen av feittirsdag i Louisiana og New Orleans mistenkes å stå bak massiv smittespredning. Foto: NTB Scanpix
SUPERSPREDNING: Feiringen av feittirsdag i Louisiana og New Orleans mistenkes å stå bak massiv smittespredning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nye resultater fra en undersøkelse i Tyskland viser at forbud mot folkeansamlinger var det viktigste tiltaket for å få kontroll på epidemien, melder Wall Street Journal.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Folkeansamlinger

Professor ved University of Australia, Michael Small, mener at det viktigste tiltaket videre, er å forby folkeansamlinger med mer enn 100 personer. Dette kan bidra til å holde smittespredningen i sjakk, mener flere av ekspertene som WSJ har snakket med.

- Dette kan bety slutten på åpent kontorlandskap. Tall fra mange, mange steder viser helt tydelig at større arrangementer fører til mange smittede, og bidrar til økt smittetrykk. Men det kan enkelt reduseres ved å begrense folkeansamlinger, sier Small til WSJ.

Professor ved Stanford, Michael Levitt, advarer sterkt mot smittefaren i kollektivtrafikken i rushtida. Han sier at da kollektivtrafikken ble redusert i London, la dette til rette for superspredning av coronaviruset. Dette fordi folkeansamlingene ble større og tettere.

Et hesteløp i Storbritannia, karneval i USA og Tyskland og en fotballkamp i Italia er eksempler på hendelser som mistenkes å ha ledet til massiv smittespredning.

POSITIV: Onsdag 20. mai fortalte Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Øker dødsrisikoen

Slik massiv smittespredning øker også risikoen for å bli alvorlig syk, mener virolog ved University Hospital Bonn, Hendrick Streek. Dette kan skyldes at personer eksponeres for større mengder virus.

- De fleste tilfellene globalt, og særlig dødsfall, fant sted etter massiv smittespredning blant store folkeansamlinger, sier Streek til WSJ.

I Norge skal det åpnes for arrangementer med opptil 200 deltaker 15. juni. Helsemyndighetene legger vekt på at det er særlig viktig at man ved slike arrangementer holder avstand, har god håndhygiene og holder seg for ansiktet ved hosting.

Samtidig er det viktig at syke personer holder seg hjemme, understreker helsemyndighetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!