Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ikke akseptere KrFs «kompromissløsning» på Sylvi-saken

- Det opp til statsministeren hva som blir utfallet.

- ER TILGIVELSE DET SAMME SOM TILLIT?: KrF-leder Knut Arild Hareide innledet KrFs landsstyremøte med å snakke om Listhaug-saken. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Landsstyret har sittet sammen i fire timer i dag. De har nå gitt sitt råd til partiledelsen. Stortingsgruppa sitter nå sammen for å konkludere i spørsmålet om mistilit mot justisminister Listhaug.

(Dagbladet): En knallhard Knut Arild Hareide kom med en klar beskjed til Erna Solberg da landsstyret i KrF møttes i dag:

- Det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en situasjon med mistillit i Stortinget, sa KrF-lederen.

Ordene oppfordrer langt på vei statsministeren til å sparke Sylvi Listhaug innen Stortinget samles i morgen.

En løsning alle kan leve med

IKKE TILLIT: Krf har hatt møter om mistillitsforslaget. Landsstyret har ikke tillit til Sylvi Listhaug. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Hareides klare ord tatt i betraktning, nevner kilder nær KrF-ledelsen kompromissløsningen Dagbladet omtalte i formiddag som en mulig løsning på saken: Hareide og KrF kan gå inn for mistillit mot Listhaug i dag, men så trekke seg i møte med kabinettspørsmålet i Stortinget i morgen.

Landet blir da sittende både med Solberg-regjeringen og med en justisministeren som i praksis ikke har stortingsflertallets tillit, men KrF har i det minste vist seg som tøffe i klypa.

Men fordi Erna Solbergs kabinettsspørsmål kan ende med å stanse mistillitsvoteringen, får Listhaug i så fall ingen formell mistillit mot seg i morgen, selv om flertallet på Stortinget da har ytret mistillit gjennom media.

- JEG SYNES HELE GREIA ER LITT BARNSLIG: Listhaugs skjebnemøte står for tur, og dette mener folket om saken. Video: Emilie Rydning / Klipp: Frida Andersen Vis mer

- Opp til Erna

Bjørnar Moxnes, mannen bak mistillitsforslaget, sier denne løsningen ikke er akseptabel.

- Tar KrFs landsstyre konsekvensene av det Hareide sier bør konklusjonen være mistillit, derfra er det opp til statsministeren hva som blir utfallet. Listhaug latterliggjorde både Erna Solberg og KrF ved å arrangere en blomsterseremoni og takke for støtten til den uttalelsen hun liksom beklaget for Stortinget, sier Moxnes til Dagbladet.

- Stortinget kan ikke ha tillit til en minister som ikke har tillit til Stortinget, utfordrer rettsstatens prinsipper og fyrer opp under et livsfarlig hat, legger Moxnes til.

Tilgivelse, ikke tillit

Knut Arild Hareide understreket i dag at selv om tilgivelse er en del av KrFs grunnleggende verdisyn, så er «det noe som er rett og noe som er galt».

- Det må være rom for tilgivelse for feiltrinn, men er tilgivelse det samme som tillit? For egen del kan jeg si at jeg har tilgitt Sylvi Listhaug. Spørsmålet er om jeg har tillit til henne som justisminister, sa Hareide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!