Kan ikke arrestere virusmistenkt

Den mistenkte skaperen av ILOVEYOU-viruset går fortsatt fri. For på Filippinene finnes ikke lover mot datakriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Manila har lite å stille opp med mot skaperen av det svært ødeleggende ILOVEYOU- viruset.

- Vi har ingen lover mot dette, sier sjefen for det nasjonale byrået for etterforskning, Federico Opinion til nyhetsbyrået Reuters.

Opinion sier videre at politiet har forsøkt å overtale en dommer til å utstede ransakelsesordre i den mistenktes hus, som trolig er bosatt i en forstad i Manila. Foreløpig har politiet hendene fulle med å skaffe beviser mot den mistenkte.

I følge Aftonbladet er vedkommende i full gang med å skjule sporene etter seg. Og politiet er redd for at viktige bevis kan ødelegges om det ikke gripes inn snart.

Avansert villspor

Den svenske 19-åringen Jonathan James mener at han og FBI uavhengig av hverandre har kommet fram til samme person i en forstad av Manila.

- Om dette er et villspor så er det ekstremt avansert, og lite sannsynlig, sier James til Aftonbladet.

James er kjent for i fjor å ha funnet stedet hvor Melissaviruset oppsto.

Flere mistenkte

En svensk dataekspert hevdet i helgen at en 18-årig, tysk utvekslingsstudent i Australia sto bak viruset. Den svenske dataforskeren Fredrik Björck mener at utvekslingsstudenten trolig har hatt kontakt med den mistenkte på Filippinene. Men australsk politi har ingen beviser mot svenskens påstander.

Foreløpige beregninger viser at ILOVEYOU-viruset har kostet over to og en halv milliard kroner. Beløpet vil trolig øke betraktelig, og gir en god indikasjon på stor svakhet i mange sikkerhetssystemer.

- Bedrifter og myndigheter kommer ikke til å fortelle hvor store skader de har fått, ettersom det avslører hvor dårlige sikkerhetssystemene er, sier lederen for den svenske 2000-delegasjonen.