Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke behandles

TROMSØ (Dagbladet): - Det er nesten umulig å behandle personer med så store karakteravvik. Han hører verken hjemme i fengsel eller på psykiatrisk institusjon, mener rettspsykiater Karl Ewerth Hornemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets fremste fagfolk har gransket 28-åringen som drepte to pensjonister i Dyrøy. De beskriver ham som «ekstremt farlig». Samtidig er de enige om at han utgjør en voldsom utfordring for samfunnet:

- Det fins svært få slike personer blant oss. Det er ingen tvil om at samfunnet må beskyttes. Men han er ikke psykotisk nok for en sikringsanstalt. Det er stor fare for «pendling» mellom lukket avdeling på et sykehus og en sikringspost. Han behøver et tilbud som ikke eksisterer i dag. Dette er en utfordring både for politikerne og oss i fagmiljøet, sa spesialpsykolog John Sjøvold (43).

Angrer ikke

Også Hornemann mener 28-åringen faller «mellom alle stoler». Samtidig tok rettspsykiateren - med bakgrunn fra et utall drapssaker - enda et oppgjør med psykologene. De mener mannen var eller kan ha vært sinnssyk da drapene ble begått.

- Psykologene har et sinnssykdombegrep med et annet innhold. Skulle man lagt deres definisjon til grunn ville de fleste drapsmenn blitt frikjent. Man kan ikke gå inn og ut av sinnssykdom, tordnet han.
I retten gjorde han det i går klart at han ikke er i tvil om at mannen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han beskrev mannen som en kaldblodig morder.

- Han har mangelfullt utviklede sjelsevner, men er ikke sinnssyk. Han var klar og orientert og visste hva han gjorde, og viser i ettertid ingen tegn til anger, sa Hornemann, som har lagt stor vekt på 28-åringens egne politiforklaringer.

- Primitiv

Han undersøkte mannen allerede for ti år siden. I 1987 satt han varetektsfengslet, tiltalt for drapstrusler og skadeverk.

- Også da manglet han totalt bremsemekanismer. Han tenkte på egen tilfredsstillelse, han evnet ikke å «se» andre enn seg selv. Han framsto som naiv, enkel og primitiv. Jeg har stort sett den samme vurderingen i dag, etter å ha snakket med ham og hørt vitneutsagn.

I sin erklæring til retten skriver Hornemann at mannen virker «besatt av å drepe». Mens han har sittet varetektsfengslet har han framsatt en endeløs rekke drapstrusler.

- Dette er bare en begynnelse. Den eneste måten å få oppmerksomhet på er å drepe. Selv om 40 år kommer jeg til å drepe. Jeg er en iskald type, har 28-åringen forklart til Hornemann.

Fagfolkene er enige om at det er all grunn til å ta truslene på alvor, og vurderer faren for nye drap som meget stor.

- Jeg mener faren for drap i fengslet er atskillig større enn faren for selvmord, sa Hornemann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!