Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke bevise at Tamiflu fungerer

Forskere sår tvil om effekten av influensamedisinen.

FÅR KRITIKK: Legemiddelfirmaet Roche, som produserer Tamiflu, kritiseres for å tilbakeholde informasjon om influensamedisinen.
 Foto: Tore Bergsaker
FÅR KRITIKK: Legemiddelfirmaet Roche, som produserer Tamiflu, kritiseres for å tilbakeholde informasjon om influensamedisinen. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det anerkjente fagbladet British Medical Journal (BMJ) går denne uka hardt ut mot Tamiflu-produsenten Roche. De hevder det er umulig å bevise at medisinen virkelig fungerer som lovet.

«Myndigheter over hele verden har brukt milliarder av pund på et medikament som vitenskapen nå ser seg ute av stand til å vurdere», skriver Dr. Fiona Godlee, sjefredaktør i BMJ, i gårsdagens leder.

Mangelfulle tallFagbladet har i samarbeid med britiske Channel 4 News foretatt en undersøkelse som i utgangspunktet skulle vurdere virkningen influensamedikamtentet oseltamivir, mest kjent med merkenavnet Tamiflu.

- Siden august har vi forsøkt å innhente data for å få bekreftet at oseltamivir (Tamiflu) reduserer alvorlige komplikasjoner ved influensa, som for eksempel lungebetennelse. Det klarte vi ikke, men ved å mislykkes oppdaget vi at det offentliggjorte bevismaterialet er mangelfullt, ufullstendig og fullt av motsetninger. Vi kan ikke lenger si med sikkerhet at oseltamivir er mer lindrende (...) enn billigere, reseptfrie medisiner som aspirin, forklarer Peter Doshi, doktorgradstudent og medlem av forskningsgruppa.

Kjernen i kritikken bunner i at Roche ikke utleverte alle forskningsresultater. Av 20 rapporter, var åtte taushetsbelagt. Da forskningsgruppa ikke ville undertegne taushetserklæringer, ble disse åtte tilbakeholdt.

- Må kunne kontrolleres - Det føles uheldig at gruppen trekker denne konklusjonen, for de fikk faktisk mulighet til å se alle dataene våre, sier administrerende Direktør i Roche Norge, Unni Hjelmaas til Dagbladet.

- Vi synes forskningsgruppen går langt når de sier at vi ikke ville utlevere dataene våre. Vi tilbød dem dataene, under forutsetningen at de skrev under på taushetserklæringen. Når gruppen ikke ønsket å skrive under på den, kunne heller ikke vi utlevere dataene, av hensyn til forsøkspersonene som deltok i undersøkelsene, sier Hjelmaas.

Forskningsgruppa og BMJ setter på sin side spørsmålstegn ved situasjonen hvor myndigheter verden over har gått til innkjøp av medisiner som ikke kan vurderes av uavhengige institusjoner.

- Om befolkningen skal stole på helsemyndighetenes anbefalinger, må forsøksresultater være offentlige og tilgjengelige for uavhengig gransking, skriver Doshi.

Forskningsgruppa kan i beste fall gå god for at medisinen, som norske myndigheter i høst sikret seg 1,4 millioner pakker av, korter ned sykdomsløpet med et par dager. Virkninger utover dette har de ifølge BMJ ikke kunnet påvise.

- Ikke bevist at den ikke virkerHjelmaas poengterer at dette ikke betyr at det foreligger bevis for at Tamiflu ikke virker.

— Det er viktig å understreke at forskningsgruppen satte spørsmålstegn ved om Tamiflu virker mot alvorlig sykdom, ikke om det virker mot vanlig influensa. Det er også viktig å understreke at ingen har påvist at Tamiflu ikke virker, bare at det ikke foreligger nok bevis om at det virker, sier Hjelmaas videre.

— Vi har mye informasjon om Tamiflu, men vi er enige i at vi fremdeles ikke har nok. Når alt dette er over vil vi sette oss ned og gå igjennom alle dataene våre og trekke endelige konklusjoner, sier Hjelmaas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media