- Kan ikke bevise at Tamiflu fungerer

Forskere sår tvil om effekten av influensamedisinen.

FÅR KRITIKK: Legemiddelfirmaet Roche, som produserer Tamiflu, kritiseres for å tilbakeholde informasjon om influensamedisinen.
 Foto: Tore Bergsaker
FÅR KRITIKK: Legemiddelfirmaet Roche, som produserer Tamiflu, kritiseres for å tilbakeholde informasjon om influensamedisinen. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det anerkjente fagbladet British Medical Journal (BMJ) går denne uka hardt ut mot Tamiflu-produsenten Roche. De hevder det er umulig å bevise at medisinen virkelig fungerer som lovet.

«Myndigheter over hele verden har brukt milliarder av pund på et medikament som vitenskapen nå ser seg ute av stand til å vurdere», skriver Dr. Fiona Godlee, sjefredaktør i BMJ, i gårsdagens leder.

Mangelfulle tallFagbladet har i samarbeid med britiske Channel 4 News foretatt en undersøkelse som i utgangspunktet skulle vurdere virkningen influensamedikamtentet oseltamivir, mest kjent med merkenavnet Tamiflu.

- Siden august har vi forsøkt å innhente data for å få bekreftet at oseltamivir (Tamiflu) reduserer alvorlige komplikasjoner ved influensa, som for eksempel lungebetennelse. Det klarte vi ikke, men ved å mislykkes oppdaget vi at det offentliggjorte bevismaterialet er mangelfullt, ufullstendig og fullt av motsetninger. Vi kan ikke lenger si med sikkerhet at oseltamivir er mer lindrende (...) enn billigere, reseptfrie medisiner som aspirin, forklarer Peter Doshi, doktorgradstudent og medlem av forskningsgruppa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer