<strong>UTPEKT:</strong> Danske Erik Mørk Andersen ble utpekt som den sannsynlige brannstifteren på «Scandinavian Star» i den opprinnelige granskingen. Han døde i brannen. Foto: Privat, NTB Scanpix
UTPEKT: Danske Erik Mørk Andersen ble utpekt som den sannsynlige brannstifteren på «Scandinavian Star» i den opprinnelige granskingen. Han døde i brannen. Foto: Privat, NTB Scanpix Vis mer

- Kan ikke bevises at dansken sto bak brannen på «Scandinavian Star»

Det konkluderer politiets prosjektgruppe. - Nærmest skandaløst, sier advokat Harald Stabell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Mistanken mot dansken er svekket i forhold til den nye rapporten, sier Terje Bechmann Dahl til Dagbladet.

Dahl har ledet Oslo-politiets prosjektgruppe som har vurdert etterforskningen av «Scandinavian Star»-brannen i 1990. Gruppa kommer til at det ikke er tilrådelig med ny etterforskning av brannen, som krevde 159 menneskeliv.

Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold overkjører imidlertid gruppa, og anbefaler overfor påtalemyndigheten å starte ny etterforskning av enkelte momenter ved saken - som at danske Erik Mørk Andersen ble utpekt som brannstifter i den opprinnelige granskingen.

- Mangler bevis Prosjektleder Dahl forklarer at den nye gjennomgangen av bevisene ikke klarer å knytte den danske lastebilsjåføren til brannen.

- Det ble ikke funnet brennbar væske på klærne hans, det ble ikke funnet DNA fra ham som knytter ham til ildspåsettelsen, og vitneavhør knytter ham ikke til åstedet, sier Dahl til Dagbladet.

Under gjennomgangen av rapporten tidligere i dag ga han uttrykk for at det var riktig av etterforskerne i 1990 å mistenke Andersen, hvis forhistorie og tilstedeværelse på «Scandinavian Star» gjorde ham til såkalt moduskandidat.

Rapporten fra gruppa kommer altså likevel til at det ikke fins grunn til å komme til samme konklusjon som etterforskerne den gang - at det var svært sannsynlig at dansken sto bak mordbrannen.

- Nærmest skandaløst Til stede under dagens møte mellom politiet og de pårørende er advokat Harald Stabell, som i en årrekke representerte etterlatte. Han tar Dahls redegjørelse til etterretning.

<strong>ANBEFALER NY ETTERFORSKNING:</strong> Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold fortalte i dag pårørende og presse at han anbefaler ny etterforskning av «Scandinavian Star»-ulykken. T.v. politidistriktets kommunikasjonssjef Kari Huseby, t.h. konstituert visepolitimester Gro Smogeli. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANBEFALER NY ETTERFORSKNING: Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold fortalte i dag pårørende og presse at han anbefaler ny etterforskning av «Scandinavian Star»-ulykken. T.v. politidistriktets kommunikasjonssjef Kari Huseby, t.h. konstituert visepolitimester Gro Smogeli. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har tenkt mye på danskens familie, og at han burde få en unnskyldning fra norsk politi for måten de har behandlet denne saken på. Han ble pekt ut gjerningsmann, og så ble saken lukket etter elleve måneder, sier Stabell til Dagbladet.

Advokaten stiller seg bak politimester Sjøvolds beslutning om å overkjøre prosjektgruppa og be om ny etterforskning.

- Det er veldig mye i denne saken og behandlingen av den de siste 24 åra som er ille, nærmest skandaløst, sier Stabell.

<strong>AKTØRER:</strong> Til stede under redegjørelsen er Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og advokat Harald Stabell, som tildligere har vært tungt inne i saken på de etterlattes side. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTØRER: Til stede under redegjørelsen er Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og advokat Harald Stabell, som tildligere har vært tungt inne i saken på de etterlattes side. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer