Flere kommuner krever lettelser:

- Kan ikke bli behandlet slik

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik vil ha makta over tiltakene i egen kommune tilbake, og forventer å kunne løsne noe på det stramme grepet. FHI har imidlertid anbefalt regjeringen å forlenge det strengeste nivået i flere Viken-kommuner i ytterligere to uker.

REAGERER: Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik ønsker at kommunen skal få ta tilbake styringa over egne tiltak, og reagerer på at det er anbefalt at de fortsatt skal være underlagt regjeringens strengeste tiltaksnivå i ytterligere to uker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REAGERER: Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik ønsker at kommunen skal få ta tilbake styringa over egne tiltak, og reagerer på at det er anbefalt at de fortsatt skal være underlagt regjeringens strengeste tiltaksnivå i ytterligere to uker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt115 +6
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

Lillestrøm har siden de strenge Viken-tiltakene ble innført av regjeringen 16. mars, ligget på Norges strengeste tiltaksnivå 5A. Et grep som kan tas ved større smitteutbrudd, og som blant annet innebærer stengte butikker og oppfordring om å unngå besøk.

Kommunen har nå en nedadgående smittetrend, og ordføreren ønsker å innføre enkelte lettelser, når tiltakene utløper ved midnatt søndag.

Det kom derfor som en overraskelse at ordføreren onsdag kveld fikk beskjed fra Statsforvalteren om at FHI har anbefalt regjeringen å forlenge tiltaksnivået i Lillestrøm i ytterligere to uker.

- Å holde oss uten en eneste lettelse i to uker til er ikke i samsvar med det vi vet om smittesituasjonen i Lillestrøm. Hvis jeg får beskjed om at tiltakene blir forlenget i to uker til, da regner jeg med at regjeringen har gode argumenter for det og jeg regner med at de følger opp med langt flere vaksiner, for vi kan ikke bli behandlet på denne måten, sier Vik til Dagbladet.

- At vi har en nedadgående trend, men ikke skal få åpne opp noe som helst, det er vanskelig å forstå, sier Vik.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

- Fungerer ikke

Ved smitteutbrudd kan regjeringen gripe inn og innføre tiltak. Det er tre tiltaksnivåer: Tiltaksnivå A, tiltaksnivå B og tiltaksnivå C. Tiltaksnivå A har de strengeste tiltakene, mens tiltaksnivå C har de minst strenge tiltakene.

- Inndelingen i A, B og C fungerer bra når smitten går oppover og det er behov for raske og koordinerte tiltak regionalt, men når smitten er på vei ned, så fungerer ikke den trinnvise åpningen med disse nivåene, sier Vik.

TOMT: Ærverdige Dr. Holms Hotel på Geilo blir hardt rammet av nedstengningen av Viken i påska. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Øystein Andersen / Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Utfordringen er at det er for lang avstand mellom 5A og 5B, så derfor holder de oss på A. De har jo bare tre nivåer å velge mellom, og men da er det bedre at vi tar styringen tilbake selv og kan legge oss et sted i midten og dermed kunne innføre enkelte lettelser.

Smittetrykket i Lillestrøm er fortsatt høyt, med rundt 420 smittede per 100 000 innbyggere. Vik er derfor klar på at han ikke ønsker å være «helt cowboy» å innføre store lettelser, og mener formannskapet i Lillestrøm har vist gjennom hele pandemien at de er i stand til å fastsette riktige og gode lokale forskrifter.

- De statlige tiltakene er ikke gode nok. Vi ønsker å ha kontroll selv og lage en lokal forskrift ut fra kjennskap til lokale forhold, egne fagfolks vurderinger og den gode dialogen vi har hatt med FHI og Helsedirektoratet hele tida.

Flere forlengelser

I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at FHI har anbefalt at også Ullensaker, Lørenskog og Rælingen blir liggende på tiltaksnivå 5A i ytterligere to uker, men ny vurdering om ei uke. FHI anbefaler at Eidsvoll og Nannestad nedgraderes fra det høyeste tiltaksnivået og fortsetter på tiltaksnivå 5B.

Også i Nannestad ønsker ordføreren å ta tilbake styringen lokalt.

- Vi har tro på at kommunen er best egnet til å treffe kloke avgjørelser. Vi mener at gjennom pandemien så har vi selv vært i stand til å både lette og stramme inn på tiltak når det er behov for det, sier ordfører Hans Thue til Dagbladet.

- Vi har sendt et brev til Statsforvalteren hvor vi har bedt henne om hjelp til å få oss ut av tiltaksnivå 5A, fordi det framstår som helt urimelig i vår situasjon på nåværende tidspunkt.

Vil ut av tiltakene

Etter gjennomgang med kriseledelsen, har Nannestad kommune landet på at tiltaksnivå 5C, med forsterkede tiltak på treningssentrene, er det riktige.

- Dersom vi plasseres i 5C, så betyr ikke det at vi slipper helt løs, det betyr bare at kommunen får ta kontroll og tilpasse tiltakene.

- Har dere lyst til å komme dere ut av de regionale tiltakene?

- Ja, slik som situasjonen er nå, så har vi det. Det har vært, og det vil sikkert oppstå, situasjoner hvor det er behov for regionale tiltak, men det er ikke det nå, og derfor ønsker vi oss ut av det. Vi er selv best egnet til å ta de kloke avgjørelsene.

Også Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika vil nå ut av de strenge nivåene, og tilbake til nasjonale tiltak med lokale justeringer.

- Vi har sendt inn en begrunnelse for hvorfor vi ikke vil ligge på tiltaksnivå 5B, som er foreslått. Vi mener at smittetallene er veldig strekt nedadgående, vi har god kontroll og stor TISK-kapasitet, sier han til Dagbladet.

Målet er å komme seg ut av den strenge femmer-kategorien, forteller ordføreren.

Statsforvalteren i Oslo og Viken bekrefter overfor Dagbladet at de har hatt ny kontakt med noen av kommunene i Viken angående smitteverntiltak onsdag.

Dagbladet får opplyst at kommunene er innkalt til møte med Helse- og omsorgsdepartementet klokka 17 torsdag ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer