Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ikke bli dømt for uanstendig adferd

Professor kritiserer mangelfull tiltale mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

 TILTALT FOR OVERGREP:   Vågå-ordfører Rune Øygard kan ikke bli dømt fro krenkende eller uanstendig framferd på grunn av mangelfull tiltale, hevder jussprofessor. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.
TILTALT FOR OVERGREP: Vågå-ordfører Rune Øygard kan ikke bli dømt fro krenkende eller uanstendig framferd på grunn av mangelfull tiltale, hevder jussprofessor. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Alf Petter Høgberg mener tiltalen mot Vågå-ordfører Rune Øygard er svak og feilaktig og i tillegg at andre paragrafer burde vært inkludert i tiltalen.

Øygard er tiltalt etter straffelovens paragrafer 195 og 196 for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år.

Han risikerer seks til ti års fengsel dersom han blir funnet skyldig og dømt.

Men også to andre paragrafer burde vært med i tiltalen, mener professor Alf Petter Høgberg ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, skriver Dagsavisen.

- Krenkende og uanstendig adferd - Det er en feil å ikke ha med paragraf 201 i tiltalen. Også paragraf 325 burde vært med, sier Høgberg.

Førstnevnte paragraf dreier seg om seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd, mens den siste omhandler embetsmenn som utviser grov uforstand i eller utenfor tjenesten, eller som gjør noe som er utilbørlig eller forbudt.

Innrømmet «griseprat» Øygard innrømmet i retten forrige fredag at han hadde hatt det han kalte «griseprat» med den nå 16 år gamle jenta på Skype, men han nekter skyld i henhold til tiltalen.

Ettersom paragrafene 201 og 325 ikke er med i tiltalen, kan han heller ikke bli dømt for brudd på dem.

Også andre eksperter innen strafferett som ikke ønsker å stå fram med navn, sier det er en svakhet ved tiltalen at disse paragrafene ikke er tatt med.

(NTB).