Kan ikke dømmes til strengeste straff

Den 18 år gamle gutten som er siktet for overlagt drap på sin far Bernt Alfred Lillebo fra Porsanger i fjor sommer, kan slippe lovens strengeste straff fordi han var under 18 år da drapet skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønnen og en kamerat er siktet for drapet eller medvirkning til dette. Etter drapet la de ut på en flukt fra Finnmark, gjennom Finland, Sverige og til Danmark hvor de meldte seg for politiet i Kolding.

Dersom den siktede sønnen blir tiltalt av statsadvokaten for overlagt drap, vil han ikke kunne dømmes til lovens strengeste straff på 21 år fengsel. Årsaken er at det fortsatt var noen måneder igjen til han fylte 18 år.

I stedet kan han dømmes til fengsel i inntil 15 år. Men en annen paragraf i loven åpner for å dømme ham til fengsel i 20 år hvis han blir tiltalt og funnet skyldig. Vilkåret for å gi en strengere straff er at siktede må ha vært innblandet i andre alvorlige kriminelle forhold i forbindelse med drapet. Politiet har foreløpig kun siktet sønnen for overlagt drap, men etter hva Dagbladet kjenner til vil det i innstillingen til statsadvokaten også bli tatt med andre forhold. Dette skal blant annet dreie seg om kjøring uten gyldig førerkort, og påmontering av falske skilter på en bil. Disse forholdene er likevel trolig ikke alvorlige nok til at det forsvarer å øke strafferammen til 20 års fengsel.

Den 18 år gamle sønnen har vært underlagt en judisiell observasjon av to sakkyndige mens han har sittet i varetekt. Nylig ble dette arbeidet utvidet med en sakkyndig nevrolog. Når de sakkydniges rapport er klar, vil politiet i Vest-Finnmark politidistrikt oversende sin innstilling om saken til statsadvokaten. Den andre siktede er løslatt fra varetekt, men siktelsen mot ham om overlagt drap eller medvirkning til dette er foreløpig opprettholdt.