Julio Kopseng i retten igjen

Kan ikke få mer straff

Tiltalt for å ha voldtatt to kvinner.

I FENGSEL: Julio Kopseng (42) avbildet i 2010, da han var aktuell i «Norske talenter». Han soner lovens maksstraff for overgrep mot 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I FENGSEL: Julio Kopseng (42) avbildet i 2010, da han var aktuell i «Norske talenter». Han soner lovens maksstraff for overgrep mot 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag 21. oktober møter serievoldtektsdømte Julio Kopseng (42) atter en gang i retten. Denne gang i Borgarting lagmannsrett, som skal behandle ankesaken etter at danseren for ti måneder siden i tingretten ble dømt for å ha voldtatt to kvinner.

- Han er veldig godt forberedt, mye bedre enn forrige gang, sier Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng. I sommer begjærte han forvaringsdommen fra 2016 gjenopptatt. Foto: Vidar Ruud / ANB
FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng. I sommer begjærte han forvaringsdommen fra 2016 gjenopptatt. Foto: Vidar Ruud / ANB Vis mer

Ubestemt tid

Kopseng sitter i fengsel på ubestemt tid. I 2016 ble han dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for overgrep mot 17 kvinner. Fra før var han rettskraftig dømt for å ha voldtatt to.

Etterforskningen av forholdene i den siste saken var allerede i gang da lagmannsretten avsa forvaringsdommen i mai 2016. Opprinnelig var fem kvinner fornærmet i sakskomplekset, men tiltalen, som forelå i september 2017, omfatter to - en 34-årig kvinne som han hadde et forhold til i 2006, og en 44-årig tidligere arbeidskollega og venninne av ham.

Fordi danseren, stripperen og eventbyråeieren allerede er idømt lovens maksstraff, kan han ikke bli idømt mer. Påtalemakten ønsket derfor at han skulle samtykke i såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse - der den siktede godtar skyld mot at saken ikke går til tiltale og rettssak.

Kopseng, som hele tida har nektet for å ha forgrepet seg på noen, nektet å godta dette, og saken endte dermed i Oslo tingrett i fjor høst.

Seks overgrep

I desember i fjor falt dommen i tingretten. Kopseng ble funnet skyldig i å ha dopet ned og voldtatt 44-åringen etter en bytur i 2012, samt fem overgrep mot 34-åringen i 2006.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kopseng og forsvarer Sigurd Klomsæt mente retten hadde avskåret viktige bevis til danserens fordel, og anket. Dermed blir det en ny rettsrunde.

- Hun sliter mye nå, det er en tung periode for henne. Å møte igjen i retten for å forklare seg er en påkjenning, sier 44-åringens bistandsadvokat Trine Rjukan til Dagbladet.

KLAR FOR NY RUNDE: Trine Rjukan er bistandsadvokat for den 44-årige fornærmede kvinnen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR FOR NY RUNDE: Trine Rjukan er bistandsadvokat for den 44-årige fornærmede kvinnen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rjukan sier det er en veldig stor belastning for klienten at Kopseng valgte å kjøre en ny runde i rettsapparatet, særlig med tanke på at straffen hans ikke kan bli endret.

- Vi forstår at han har rett til å anke, men synes han kunne spart seg det, sier advokaten.

- Ikke noe valg

Line Støen Thoresen er bistandsadvokat for 34-åringen, som kommer fra Vestlandet.

- Hun synes det er ganske krevende å måtte stille i retten på ny, men hun er klar - hun har ikke så mye annet valg. Hun håper samtidig at det er siste runde nå, sier Thoresen til Dagbladet.

De to kvinnene ble tilkjent henholdsvis 150 000 og 200 000 kroner i oppreisning i tingretten.

Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt varsler nye bevis i forhold til i tingretten. I sommer begjærte han lagmannsrettssaken fra 2016 gjenopptatt, blant annet fordi han mener danserens daværende forsvarere, Johnny Veum og Djordje Borojevic, sviktet klienten i retten.

- Jeg vil legge fram begjæringen om gjenåpning av lagmannsrettssaken fra 2016 som bevis, sier Klomsæt til Dagbladet.

Johnny Veum ønsker ikke å kommentere gjenopptakelsesbegjæringen eller Klomsæts oppfatning av hans forsvarerinnsats overfor Dagbladet.

Ble ikke trodd

Under tingrettssaken påpekte Klomsæt hvor vanskelig det er å føre bevis for forhold som ligger langt tilbake i tid, og trakk de fornærmede kvinnene og deres vitners troverdighet i tvil.

Oslo tingrett valgte å feste lit til kvinnene framfor Kopseng. Blant annet SMS-utvekslinger med 44-åringen og andre elektroniske spor ble tillagt stor vekt.

Kopseng mener hele sakskomplekset skyldes et komplott fra alle de fornærmede kvinnene. Motivet skal være hevn for at han såret deres følelser og/eller at de er ute etter erstatningspengene.

- Forhåndsdømt

Danseren mener også at han er blitt massivt forhåndsdømt av politiet, påtalemakten og media.

- Det er tøft i fengselet. Det er på grunn av det du og dine kolleger skriver, sa han til Dagbladet under rettssaken i fjor.

Klomsæt har tidligere meldt forvaringsdommen fra 2016 inn for Den europeiske menneskerettsdomstol, men ble avvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer