Den russiske hackergruppa Killnet varslet onsdag morgen et storangrep mot Norge. Utenriksministerens ansikt brukes til å fronten trusselen - og Arbeidstilsynets nettsider er allerede tatt ned.
Torgeir Waterhouse, IT-ekspert og partner i rådgivingsselskapet Otte, beskriver angrepet som alvorlig.
- Det er alvorlig, ikke minst fordi det er så systematisk og sammensatt som det er - og konteksten det foregår i, sier han til Dagbladet.
- Avvent situasjonen
- Bør man ikke bruke BankID?
- Hvis du ikke må gjøre noe nå, er det greit å vente til vi hører fra BankID selv, om hvordan vi skal forholde oss til situasjonen. De har en oversikt vi ikke har. Det er greit å avvente situasjonen - som i andre situasjoner når noe kollapser, sier Waterhouse.

Russiske hackere angriper Norge
Killnet er en kjent prorussisk aktør, som har stått bak en rekke dataangrep til støtte for invasjonen av Ukraina.
Nettsidene til Arbeidstilsynet og BankID er begge ute av drift onsdag morgen. Det skjer, etter at den russiske hackergruppa KillNet varslet et stort dataangrep onsdag morgen.
Altinn skriver på nettsidene sine at «de opplever ustabilitet».
- Angrep på vårt samfunn
Waterhouse påpeker at angrepet må anses som et angrep på vårt samfunn og funksjonsgrad.
- Gitt hvilke tjenester det er snakk om, må vi anse dette som et angrep på vårt samfunn, vårt samfunns funksjonsgrad, og som helt opplagt er ment å skape støy. Det må også ses i sammenheng med den pågående krigen, sier han.
Angrepet må tas på alvor på høyeste nivå, mener IT-eksperten.
- Både når det kommer til å håndtere det akkurat nå, men også når det kommer til å følge opp ovenfor dem som står bak.
- Vi må også være tydelige på at dette er noe det norske samfunnet på ingen måte kan finne seg i, legger han til.
Angrepet sender så mye trafikk til et nettsted eller nettjeneste at den ikke vil være tilgjengelig.
- Man blokkerer enkelt sett tjenestens evne til å fungere.
- Ikke høyt nok nivå
Angrepet kan ramme funksjonsgraden i seg selv, men kan ifølge Waterhouse også være mer alvorlig. Han oppfordrer til å la myndigheter og tjenesteleverandører håndtere det på best mulig måte.
- Det er vanskelig å si hva som foregår, foreløpig. Det vi er kjent med, er at tjenestene ikke fungerer som de skal på grunn av angrepet.
- Vi kan forholde oss til det vi vet, og ikke spekulere for å skape ytterligere vanskelige situasjoner.

Masseskytingen i Oslo brukes i anti-vestlig propaganda
På spørsmål om hvor godt rustet norske IT-sider er, sikkerhetsmessig, mener Waterhouse at de på generelt grunnlag holder et høyt nivå.
- Samtidig er det et gjennomdigitalisert samfunn, og mange av tjenestene vi bruker har ikke et høyt nok nivå. Det er en kontinuerlig prosess for å være best mulig. Det handler om fokus, kontinuerlig beredskapsarbeid, sier han og legger til:
- Vi må være bevisst på risiko, trusler, konsekvenser - men samtidig gjøre det vi kan for å forbedre oss. Vi skal ikke være redde.