NATOs forsvarsministermøte:

Kan ikke forsvare Andøya-nedlegging

Odd Roger Enoksen (Sp) måtte svelge nedlegging av Andøya flystasjon for å bli forsvarsminister. Han forsikrer at forsvarsevnen ikke blir svekket av at overvåkingsflyene blir flyttet til Evenes.

BETENKT: Odd Roger Enoksen måtte tenke grundig gjennom hvorvidt han skulle ta jobben som forsvarsminister, samtidig som han måtte godta at Andøya flystasjon legges ned. Nå fokuserer han på alt det andre Hurdalsplattformen lover å gjøre for å styrke Forsvaret. I dag deltar Enoksen på sitt første forvarsministermøte i NATO. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BETENKT: Odd Roger Enoksen måtte tenke grundig gjennom hvorvidt han skulle ta jobben som forsvarsminister, samtidig som han måtte godta at Andøya flystasjon legges ned. Nå fokuserer han på alt det andre Hurdalsplattformen lover å gjøre for å styrke Forsvaret. I dag deltar Enoksen på sitt første forvarsministermøte i NATO. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

En av overraskelsene i den nye Ap/Sp-regjeringen var comebacket til tidligere Sp-leder og statsråd Odd Roger Enoksen.

Hans første jobb som forsvarsminister var å ta imot grov kjeft for nedlegging av Andøya flystasjon, på hans eget hjemsted, mot Sps klare valgløfter.

- Da Jonas Gahr Støre ringte og spurte om du ville bli forsvarsminister, visste du da om at Ap og Sp var blitt enige om å legge ned Andøya flystasjon?

- Det var det første jeg spurte om, selvfølgelig. Det var en vanskelig sak for Senterpartiet og for lokalsamfunnet jeg kommer fra. Trygve ringte meg først, så jeg hadde tid til å tenke og veie til og fra på hvor vanskelig dette ville bli. Jeg måtte uansett gjøre en helhetsvurdering: Hadde beslutningen om å legge ned Andøya blitt gjort om dersom jeg hadde sagt nei til å bli forsvarsminister? I så fall hadde det vært lett å si nei.

- Men slik er det ikke. Da velger jeg å fokusere på mulighetene. Det skal fortsatt være militær og sivil aktivitet der, sier Enoksen.

SKIFTE: Odd Roger Enoksen fra Andøya og Nordland tar over nøkkelen til forsvarsdepartementet fra Frank Bakke-Jensen fra Finnmark. Forsvaret skal styrkes i nord, lover Enoksen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKIFTE: Odd Roger Enoksen fra Andøya og Nordland tar over nøkkelen til forsvarsdepartementet fra Frank Bakke-Jensen fra Finnmark. Forsvaret skal styrkes i nord, lover Enoksen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Svar skyldig

- Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har sagt at forholdene for overvåkingsfly er mye bedre på Andøya enn på Evenes. Det sier også flygere fra sivil og militær luftfart som reagerer på den nye regjeringens politikk. Hvordan vil du forklare beslutningen?

- Nå må jeg svare direkte: Jeg kan ikke forklare det. Jeg har ingen annen informasjon enn de fleste andre har der. Beslutningen om å legge ned Andøya og flytte overvåkingsflyene til Evenes, er tatt to ganger i forskjellige storting, seinest i vår. Beslutningen er vel et kompromiss mellom de partiene som sto bak vedtaket i 2016 og i 2021. Den var ikke i tråd med den daværende forsvarssjefens forslag.

- Så du kan ikke forsvare nedleggingen av Andøya faglig, innholdsmessig?

- Jeg vil bruke tid på å skaffe meg innsikt i de faglige vurderingene som er gjort og status både på Evenes og Andøya. Nå forholder jeg meg til beslutningen som er tatt, sier Enoksen.

Han sier han ikke kjenner bakgrunnen for regjeringsplattformens formuleringer om flyttingen av overvåkingsflyene fra Andenes.

- Ledende Sp-politikere har også sagt at nedlegging av Andøya vil svekke forsvarsevnen?

-Ja, det er sagt. Men det er samme antall fly som skal brukes, og når det også skal være aktivitet på Andøya og flyplassen blir tilgjengelig, er det ingen grunn til å tro at flyttingen til Evenes skal ha betydning for forsvarsevnen. Det er stilt spørsmål ved det økonomiske og ved innflygingsforhold. Her har jeg ingen annen bakgrunnskunnskap enn det som er lagt til grunn av tidligere regjeringer.

- Så er det slik at enhver ny plass som skal bygges opp, må tas i tur og orden. Men jeg ser ingen grunn til at flyttingen svekker forsvarsevnen, sier Enoksen.

I Hurdalsplattformen heter det at forsvarsevnen i Nord-Norge skal styrkes med relevante bidrag fra alle forsvarsgreiner.

Han sier han både har fått ris og ros, og at mange er skuffet.

Styrke Forsvaret i nord

- Men så har også mange sagt at det er rett mann på rett plass, så da får vi håpe det, sier Enoksen, som fokuserer på mulighetene.

Arbeidet med å justere statsbudsjettet er allerede i gang. I Hurdalsplattformen lover den nye regjeringen å styrke bemanningen i særlig Hæren og Heimevernet. Hæren skal få nye stridsvogner blant annet. Noen av Bell-helikoptrene som forrige regjering besluttet å flytte til Rygge, skal tilbake til Bardufoss.

Regjeringen lover å opprette over tusen nye årsverk i Forsvaret i perioden. Økningen skal i hovedsak gå til personell i operativ tjeneste.

Styrkingen av Forsvaret skal først og fremst skje i nord.

- Det er riktig med den sikkerhetspolitiske situasjonen vi har nå og med Norges rolle i NATO, som torsdag og fredag deltar på sitt første forsvarsministermøte i Brussel.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Nytt strategisk konsept

Møtet vil starte drøftingen av et nytt strategisk konsept for NATO.

På agendaen står også styrking av alliansens avskrekking og NATOs nye kapabilitetsmål. Forsvarsministerne vil også drøfte NATOs operasjoner og forholdet til Afghanistan etter uttrekket av de militære styrkene, samt framtidig engasjement mot internasjonal terrorisme.

Den store drøftingen av Afghanistan-operasjonen kommer først på møtet i februar, på bakgrunn av en militær evaluering.

Forholdet mellom NATO og Russland er på sitt laveste nivå siden den kalde krigen. Etter at NATO utviste åtte diplomater som ifølge NATO var etterretningsagenter, har Russland nå stengt sin faste delegasjon til NATO. Dette beklaget generalsekretær Jens Stoltenberg på sin pressekonferanse i ettermiddag. Det har ikke vært møter i NATO-Russland-rådet på flere år.

Dialog med Russland

Enoksen er opptatt av å bedre forholdet til Russland.

- Når jeg tenker tilbake på åra 2005- 2007, da jeg var olje- og energiminister, da hadde vi tett og nær dialog med Russland. Nå er det kjølig.

Russland er vært nærmeste nabo i nord og øst, vi har mange felles interesser, og det å ha nær dialog med Russland, håper jeg vi kan få til. I plattformen vår ligger det tilstedeværelse og aktivitet, men også dialog. Den balansen er viktig.

- Vil du ta noe initiativ?

- Jeg forutsetter at det bli kontakt på et eller annet tidspunkt, sier Enoksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer