Kan ikke garantere at beinmel er fri for BSE

Norske myndigheter kan ikke garantere at BSE blir fjernet i produksjonen av beinmel. Likevel fortsetter Norge å bruke beinmel som dyrefôr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går avdekket Stavanger Aftenblad at rester av beinmel fra storfe havnet i fôret til norske kyr. Det skal det ikke gjøre. Årsaken er de mange tilfellene av kugalskap i Storbritannia som man mener skyldes overføring av smitte via beinmel. Mens EU nå går inn for å totalforby beinmel i dyrefôr, mates fremdeles norske griser og kyllinger med beinmel fra døde dyr.

Det skjer til tross for at norske myndigheter ikke kan være sikre på at BSE-smitte blir borte i produksjonen av beinmel.

- Vi har ingen garanti for at det er prionfritt, sier avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn til Dagbladet.no.

Han mener likevel at det er svært sannsynlig at prosessen fjerner smitten av BSE.

Alle anlegg som produserer beinmel må være offentlig godkjente, og kravene til varmebehandling av beinmelet er slik at det normalt tar knekken på prionene. Men vi har ingen garanti, sier Hagen.

Skjerper kravene

Norske myndigheter skjerper kravene fra nyttår, men har foreløpig ikke foreslått å totalforby beinmel.

- Fra 1. januar må hjerne og ryggmarg fra storfe enten behandles i spesielt godkjente forbrenningsanlegg eller i destruksjonsanlegg der beinmelet brennes eller graves ned etterpå, sier Hagen.

Nytt er også at det kun kan produseres kjøttbeinmel fra dyr som er godkjent som menneskemat. Det betyr at katter, hunder og dyr som dør utenfor slakteriene ikke kan ende opp som fôr.

Fra før er det forbudt å fôre drøvtyggere med kjøttbeinmel. Forsøk har vist at det er mulig å overføre BSE også til griser, men i Norge kan bøndene fremdeles fôre både griser og kyllinger med kjøttbeinmel.

- Til tross for omfattende forsøk har det ikke vært mulig å dokumentere at BSE lar seg smitte til gris, sier Hagen. Han viser til at forskerne sprøytet prionet rett inn i hjernen til grisen da de klarte å overføre smitten.