Derfor fikk ikke FARC dele fredsprisen:

- Kan ikke gi fredsprisen til noen som kan begynne å skyte uka etter

Norsk forsker og ekspert på Colombia-konflikten er ikke overrasket over at FARC ble utelatt fra fredsprisen.

FARC-GERILJAEN: Flere har reagert på at FARC-geriljaen ikke fikk dele Nobels fredspris med Colombias president Juan Manuel Santos. Her et bilde fra 22. september i år.
FARC-GERILJAEN: Flere har reagert på at FARC-geriljaen ikke fikk dele Nobels fredspris med Colombias president Juan Manuel Santos. Her et bilde fra 22. september i år.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 11 i formiddag annonserte leder av Den norske nobelkomité Kaci Kullmann Five at Colombias president Juan Manuel Santos fikk tildelt Nobels fredspris.

For hans rolle i fredsforhandlingene med FARC-geriljaen, var begrunnelsen fra komitélederen. Det fikk eksperter og internasjonale politikere til å reagere.

- Jeg er overrasket over at FARC-geriljaen er utelatt. For å inngå en avtale, må man som kjent være minst to parter, sier NUPI-forsker Sverre Lodgaard til NRK.

- «It takes two to tango», sier Sveriges utenriksminister Margot Wallström, ifølge NTB.

Hvorfor fikk ikke FARC-geriljaen dele fredsprisen, spurte flere journalister Kaci Kullmann Five om etter at hun annonserte fredsprisvinneren. Journalistene fikk aldri svar.

FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Forkastet fredsavtale

Da den kolombianske regjeringen og FARC-geriljaen signerte en fredsavtale for å få en slutt på den over 50 år lange borgerkrigen, ble den imidlertid forkastet av folket. I en folkeavstemning sa et knappest mulig flertall nei til avtalen.

Henrik Wiig er forsker ved Høgskolen i Oslo og Akerhus og ekspert på fredsforhandlingene i Colombia, hvor han også har bidratt med å levere analyser til UD.

Han forteller at han «i teorien» kan forstå hvorfor man reagerer på at FARC ble utelatt, etter at han fikk spørsmål av Dagbladet om det var noe han reagerte på.

- Men i praksis er svaret nei. Som det ble nå med folkeavstemningen, er det i praksis ikke noen fredsavtale på plass, selv om FARC hevder at den juridisk sett gjelder, sier Wiig.

VINNEREN: Colombias president Juan Manuel Santos er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Kan begynne å skyte neste uke

Han forteller at hvis forhandlingene og våpenhvilen ikke fortsetter, kan FARC i verste fall være nødt til å gå tilbake til jungelen for å krige.

- Man kan ikke gi fredsprisen til noen kan begynne å skyte uka etter at de har fått den, sier Wiig, og legger til:

- Hvis det blir flere skudd, er det FARC som kommer til å løsne de første. Jeg antar at ikke Santos kommer til å skyte dem i ryggen når de løper tilbake i jungelen, sier Wiig.

- For tidlig

Han mener at fredsprisen til fredsforhandlingene i Colombia kom et år for tidlig.

- Vi har fyrt av den store nobelkanonen for tidlig. Den store ammunisjonen vi hadde, kunne vi ha brukt som lokkemiddel til å få alle partene til å komme til en avtale. De er så forfengelige at det ville nok ha fungert, sier Wiig.

Han forteller at også eks-president Alvaro Uribe fra Colombias høyreside har vært en faktor i konflikten og forhandlingene man ikke kan glemme. Wiig forteller at Uribe like gjerne kan sette seg på bakbeina heller enn å bruke fredsprisen for å fortsette fredsforhandlingene, som nobelkomiteen brukte som argument for å gi den til Santos.

- I verste fall sier høyresiden at dette er enda mer innblanding fra Vesten og nordmenn og går i vranglås.

I den over 50 år lange konflikten mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen er det anslått at minst 220 000 mennesker har mistet livet. Seks millioner kolombianere skal ha blitt fordrevet som følge av konflikten.

- Det finnes ingen i Colombia som ikke er påvirket av konflikten. Selv om FARC-geriljaen har holdt seg i fjerne strøk, sto de bak mellom 25 000 og 30 000 kidnappinger. De har virkelig lagt seg ut med middelklassen, sier Wiig, og legger til det kanskje aller viktigste å huske på når man snakker om fredsforhandlinger i landet:

- I Colombia har alle svin på skogen.