Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke gjemme seg bak ekstern granskning

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) viser til en ekstern granskning når hun får spørsmål om sin rolle i Nav-skandalen. Det holder ikke, varsler Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

SE TV LIVE: Stortinget krever svar fra Anniken Hauglie om NAV-skandalen. Video: Nicolai Delebekk / Stortinget Vis mer

I dag møtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i Stortinget for å redegjøre om Nav-skandalen.

Hvordan kunne regjeringen og Nav misforstå rettighetene til brukerne og anmelde dem for noe som er fullt lovlig innenfor EØS-avtalen?

Og hvorfor fanget ikke påtalemyndighetene og domstolene feilen opp?

Tidslinjen

Men i tillegg til Nav- og rettsskandalen kan Hauglie vente seg spørsmål som går på hennes egen og departementets rolle.

  • Det er et år siden departementet først ble varslet av Nav om at de kunne ha misforstått EØS-reglene for utenlandsopphold for dem på trygd. I første omgang gjaldt det dem på korttidsytelser.
  • I mars ba departementet Nav om å endre praksis for dem med korttidsopphold i utlandet.
  • 30. august kom brevet fra Nav: Feilen kunne også gjelde dem som har vært på lengre opphold i utlandet mens de har mottatt arbeidsavklaringspengeer (AAP), syke- eller pleiepenger.

Da gikk også alarmen for fullt i Hauglies departementet. Men det tok likevel nesten to måneder før Riksadvokaten og offentligheten ble informert. I mellomtiden ble minst en person uskyldig dømt og en uskyldig dømt ble kalt inn til soning.

KAMPKLAR: Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler tøffe spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) når hun kommer til Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KAMPKLAR: Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler tøffe spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) når hun kommer til Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Ekstern granskning

På spørsmål fra Dagbladet i forrige uke om Hauglie kan utelukke at hun kunne ha forhindret at uskyldige ble dømt ved å informere Riksadvokaten og offentligheten tidligere, svarte arbeids- og sosialministeren som følger:

- Det er viktig for meg å understreke at vi ikke har alle fakta på bordet ennå. Nå skal vi sette i gang en ekstern gransking som forhåpentligvis vil gi svar på en del av de spørsmålene som nå reises, svarte Hauglie i en e-post.

Dette svaret holder ikke for Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Dette er overhodet ikke godt nok. Det kan være behagelig å skyve en ekstern granskning foran seg og gjemme seg bak den. Men vi må få klarlagt regjeringens politiske ansvar for Nav-skandalen og hvorfor ikke regjeringen brukte mulighetene til å handle når de hadde den. Både i mars 2019, da man endret instruksen, men valgte å ikke rette opp i sakene som regjeringen visste at hadde blitt avgjort på feil grunnlag, og da Nav slo alarm 30. august, sier Moxnes til Dagbladet.

Rødt-lederen reagerer særlig på at departementet endret instruksen 5. mars for dem med korttidsopphold, uten å informere offentligheten eller rydde opp overfor dem som var blitt rammet.

I stedet gjaldt den endrede instruksen bare framtidig praksis.

NAV-SKANDALEN: Statsminister Erna Solberg om Nav-skandalen. Reporter: Sofie Braseth. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

På teppet - igjen

Moxnes mener departementets avgjørelse om å ikke be Nav gå gjennom eldre saker og rydde opp i mars skapte presedens da den virkelig store alarmen gikk i august. Gjaldt feiltolkningen dem med langtidsopphold ville også svært mange være uskyldig dømt til ubetinget fengsel - altså utsatt for regelrette justismord.

Men Navs utgangspunkt var at det «foreligger et større antall saker og det vil være vanskelig, om ikke umulig å gjenfinne disse», som de skrev i brevet til departementet 30. august.

Rødts bekymring har munnet ut i et skriftlig spørsmål til Hauglie:

«Hvorfor anmodet ikke departementet fra starten av om at endringen for utbetaling av trygdeytelser skulle gjelde fra feiltolkningen av forordningen oppstod, eller at NAV i det minste skulle sette i gang grundige undersøkelser av slike saker bakover i tid?»

- Vi ber nå Hauglie komme til Stortinget i spørretimen for å få svar på hva regjeringen vil gjøre overfor ofrene utover det som er varslet. Det er mange som indirekte er rammet ved at de har unnlatt å reise på ferie, møtt familie av frykt for å bli fratatt penger, sier Moxnes, som også påpeker at når Hauglie må møte i spørretimen vil det være mulig å stille oppfølgingsspørsmål i større grad enn etter tirsdagen redegjørelse.

- Unisont politisk press

Rødt-lederen, som ble målt til hele 6,1 prosent på Dagbladets oktober-måling, mener den store historien i Nav-skandalen er hvordan politikerne har lagt press på etaten for å hindre trygdeeksport.

- Mye tyder på at det har vært et politisk press på Nav. Det har vært et nesten unisont press fra skiftende regjeringer. Både den såkalte arbeidslinja og mistenkeliggjøring, men også kampen mot trygdeeksport, sier Moxnes.

For å forstå Nav-skandalen må man også se hva slags politikk som er ført, ifølge Moxnes:

- Først da tror jeg vi får en forståelse av hvordan denne skandalen kunne oppstå og vedvare.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media