Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke ha gardister som ikke er 110 prosent lojale

Forsvarspolitikerne på Stortinget mener gardistskandalen er svært ødeleggende for Forsvaret, og krever oppvask.

SYMBOL: Gardistene er etter kongefamilien et av Norges fremste symboler på monarkiet. Forsvarspolitikerne på Stortinget stiller seg hoderystende til holdningen som er avdekket blant gardister etter Dagbladets avsløring.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SYMBOL: Gardistene er etter kongefamilien et av Norges fremste symboler på monarkiet. Forsvarspolitikerne på Stortinget stiller seg hoderystende til holdningen som er avdekket blant gardister etter Dagbladets avsløring. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På stortinget ristes det på hoder etter at Dagbladet kunne avsløre hvordan gardister gjemte seg under senga og på do da alarmen gikk mandag.

- Dette er den militære avdelingen med kanskje størst symbolverdi i landet. Hvis ikke personellet her er 110 prosent lojale, har vi et kjempeproblem. Det tyder på en forferdelig dårlig utvelgelse, og svikt hos ledelsen i arbeidet med å skape gode holdninger, sier Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen til Dagbladet.

- Bare en er nok Som medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen varsler han at hendelsen i gardeleiren vil få et politisk etterspill.

- Dette er utrolig negativt for Forsvarets omdømme, og det i en tid hvor Forsvaret slett ikke trenger flere negative saker. Og det betyr lite hvor mange soldater som har har sluntret unna: Bare en soldat er nok, og det i en avdeling med stor symbolsk verdi for landet, sier han til Dagbladet.

Sendes til Afghanistan Lederen for stortingskomiteen, Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide, slutter seg til kritikken.

KJEMPEPROBLEM: Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, reagerer kraftig på gardeskandalen og krever redegjørelse fra Forsvarsministeren. 
Foto: Oddmund Lunde
KJEMPEPROBLEM: Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, reagerer kraftig på gardeskandalen og krever redegjørelse fra Forsvarsministeren. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

- Jeg mener det er alvorlig at rutinene i Garden er så dårlige at dette kan skje. Og det vitner om et holdningsproblem som må ryddes opp i snarest, sier hun til Dagbladet.

Komitelederen understreker at både den militære og politiske ledelsen i Forsvaret må ta episoden på største alvor.

- Hendelsen har jo helt klart komiske trekk. Man kan levende se for seg gardistene som løper og gjemmer seg når alarmen går. Men i en større sammenheng må vi huske at Garden ikke bare skal beskytte kongefamilien, men også har sendt avdelinger til Afghanistan. Skulle det vise seg at det hersker en ukultur, må det tas tak i. Og forsvarsministeren er tjent med å komme på banen og vise at dette blir tatt på alvor, enten i media eller overfor Stortinget, sier hun.
 
Krever svar Ellingsen mener Forsvaret nå bør gjennomføre skarpe alarmer i alle avdelinger for å avdekke lignende holdninger blant soldatene.

- Dette er et ledelsesansvar, og jeg noterer at politisk ledelse i Forsvarsdepartementet ikke har kommet på banen. Men jeg lover at forsvarsministeren innen 24 timer vil ha et brev i sin postkasse der vi krever svar i Stortinget på ledelsesansvar, opplæring, og Forsvarets evne til å innfri de krav og forutsetninger de er pålagt, sier Ellingsen.

MÅ RYDDE OPP: Leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H), frykter for en farlig ukultur blant gardesoldatene. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
MÅ RYDDE OPP: Leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H), frykter for en farlig ukultur blant gardesoldatene. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Også regjeringspartner Senterpartiet krever oppfølgning.

- Jeg mener Hans Majestets Kongens Garde er en viktig enhet som vi må forvente tar sine oppgaver alvorlig. Forsvaret må følge opp soldatene og avklare hvorfor dette har skjedd, krever nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Parlamentarisk nestleder i Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, forutsetter at forsvarsledelsen ssørger for å gi en skikkelig oppstramming internt.

MÅ FØLGES OPP: Senterpartiets nestleder Trygve S. Vedum ber Forsvaret rydde opp.
Foto: Ned Alley / Scanpix
MÅ FØLGES OPP: Senterpartiets nestleder Trygve S. Vedum ber Forsvaret rydde opp. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- Det virker ikke som disse gardistene er helt på geledd, og vitner om utrolig slappe holdninger. Dette kunne i en reell situasjon blitt svært ubehagelig, påpeker han.

Den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet har i dag ikke ønsket å kommentere saken.

IKKE PÅ GELEDD: Krf-politiker Hans Olav Syversen advarer mot slappe holdninger som kunne blitt svært ubehagelig hvis det oppstod en ekte hendelse. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE PÅ GELEDD: Krf-politiker Hans Olav Syversen advarer mot slappe holdninger som kunne blitt svært ubehagelig hvis det oppstod en ekte hendelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media