Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke ha kuttet pulsåra

Helsepersonell som kom først til stedet mener våpenekspert David Kelly umulig kan ha tatt sitt eget liv slik Hutton-rapporten hevder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no): Et og et halvt år etter at den britiske våpeneksperten David Kelly ble funnet død snakker helsepersonellet som først kom til stedet til pressen. Den omstridte Hutton-rapporten, som gransket David Kellys død, konkluderer med at våpeneksperten tok sitt eget liv ved å kutte over pulsåra i håndleddet.

- Når noen kutter over en pulsåre, enten med vilje eller ved et uhell, pumper blodet overalt. Her var det ikke mye blod noe sted. Jeg mener det er svært lite sannsynlig at han døde av det såret vi fant på håndleddet. Det var ikke noe gapende sår, sier Vanessa Hunt, medisinsk ansvarlig i ambulansen som rykket ut til åstedet.

Svært lite blod

David Kelly ble funnet død i et skogområde like ved sitt eget hjem i Oxfordshire i juli i fjor, etter at det kom fram at han hadde lekket sensitiv informasjon om regjeringens rapport om masseødeleggelsesvåpen i Irak til BBC. Kellys påstander satte statsminister Tony Blair i et svært dårlig lys, og mange briter stilte store spørsmål med regjeringens støtte til krigen mot Irak.

Da Kelly ble navngitt opplevde han en storm som til slutt tok livet av ham. Flere kilder har hevdet at David Kelly ble drept, og de nye opplysningene rundt dødsfallet gir grobunn til videre spekulasjoner. Kellys enke, Janice, sier til Daily Express at hun er for rystet til å snakke med pressen.

- Jeg har alltid sagt at hvis det hadde vært et av mine familiemedlemmer hadde jeg aldri slått meg til ro med det Hutton-rapporten kom fram til, sier ambulansetekniker Dave Bartlett.

<> Kelly-Saken <>
  • 24. september 2002: Tony Blair legger fram rapporter som hevder at Irak kan avfyre masseødeleggelsesvåpen i løpet av 45 minutter.
  • 29. mai 2003: BBC siterer en anonym kilde på at regjeringen selv satte inn 45-minutterspåstanden i rapporten.
  • 15. juli 2003: Navnet til våpenekspert og tidligere våpeninspektør David Kelly lekkes av departementet som BBCs kilde.
  • 18. juli 2003: David Kelly blir funnet død etter angivelig å ha tatt sitt eget liv.
  • August 2003: En kommisjon blir nedsatt for å granske Kelly-saken, ledet av dommer Lord Hutton.
  • 28. januar 2004: Lord Hutton legger fram rapporten, som frikjenner Tony Blair og konkluderer med at David Kelly begikk selvmord. Rapporten kritiseres for å være for regjeringsvennlig.
  • <>30. januar 2004: Den andre BBC-sjefen må gå som følge av Kelly-lekkasjene fra kanalen.

De to ambulansefolkene sier at de fortalte det samme både i politiavhør og til Huttons granskere, men følte ikke at de ble tatt på alvor.

- Våre observasjoner er uforenlige med konklusjonen av Hutton-grankningen, sier de to, som begge har mer enn 15 års erfaring som helsepersonell.

Avviser videre etterforskning

Ambulansepersonellet reagerte på flere ting da de ankom åstedet der David Kelly ble funnet død. Det var allerede fullt av politi på stedet da de kom like før klokka ti om morgenen. David Kellys venstre jakke- og skjortearm var dratt opp til like under albuen.

- Hvis du vil ta livet av deg bryr du deg ikke om at du får blod på klærne, sier de to, som reagerte på at det var svært lite blod både på kroppen og Kellys klær.

- Se for deg hvordan det vil se ut dersom seks halvlitersglass med blod er tømt ut. Hvis du kutter pulsåra er det så mye blod du mister, sier Vanessa Hunt.

Bartlett forteller at han minst 12 ganger har rykket ut etter at folk har kuttet pulsåra, og bare en gang har vedkommende dødd av skadene. Flere har overlevd med et enormt blodtap.

Nå krever flere kritikere at etterforskningen rundt David Kellys død gjenopptas, men politiet i Thames Valley avviser kravet.

DREPT?: Ambulansepersonellet reagerte på flere ting da de ankom åstedet der David Kelly ble funnet død.
SKANDALE: Våpenekspert David Kelly var BBCs hemmelige kilde da de skandaliserte statsminister Tony Blairs framlegg av rapporter som hevdet at Irak kunne avfyre masseødeleggelsesvåpen i løpet av 45 minutter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media