Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke hente ut savnede

Bygget i Fjelltunveien er for ødelagt, ifølge SINTEF-forsker Erik Thorenfeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet.no): Flere av de savnede etter rasulykken i Ålesund kan trolig ikke hentes ut fra bygget før det er revet. Det opplyser seniorforsker ved SINTEF og leder av den rådgivende byggtekniske gruppa etter ulykken, Erik Thorenfeldt, på en pressekonferanse i Ålesund lørdag kveld.

- Første etasje er flatklemt. Det er ikke mulig å komme til for å hente ut de savnede her uten å rive bygget, sier Thorenfeldt.

Det kan altså ta lang tid før de fem savnede kan hentes ut.

Ustabilt i og bak bygget

Thorenfeldt er lederen for den byggtekniske gruppa som i dag begynte arbeidet med å gi råd til politiet om hvordan de skal forholde seg til det svært ustabile huset. Thorenfeldt anslår at bygget kan ha forflyttet seg opp til åtte meter.

Bak den sammenraste bygningen er det tre store steinblokker som man ikke kjenner til er stabil eller ei. I tilegg kommer usikkerhetsmomentene i forhold til selve bygningskonstruksjonen, heter det i en pressemelding fra pressekonferansen.

Trolig må bygget rives ovenfra bit for bit, men dette arbeidet kan ikke starte før brannen er slukket og man kjenner til de geologiske forholdene på stedet.

Jobber med løsninger for propantanken

Eksplosjonsfaren i huset er fremdeles stor. Politiet opprettholder derfor evakueringen av de om lag 420 personene som har vært nødt til å flytte fra hjemmene sine.  

Det arbeides også fremdeles på spreng med propangasstanken som står i flammer under bygget. Brannvesenet vil forsøke seg på en ny metode for å få gassen til å brenne opp fortere.

- Vi gjør forsøk på å øke forbrenningshastigheten. Vi vil derfor gjennomføre en boring inn i tanken, opplyste Thorsen på pressekonferansen.

Dette er en risikabel prosess, og mens dette arbeidet pågår, vil sikkerheten for egne mannskaper og for presse bli skjerpet, opplyser Thorsen.

Brannvesenet frykter også fremdeles for at det kan være gassansamlinger i hulrom i bygningen og at denne kan antennes.

USTABILT BYGG OG FREMDELES GASSBRANN: Slik så det ut i Fjelltunvegen 31 lørdag formiddag.
VURDERER SITUASJONEN VED BYGGET: Brannsjef Geir Thorsen og seniorforsker ved SINTEF Erik Thorenfeldt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media