Kan ikke hindre Koran-brenning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kom siste trekk i striden om politisk TV-reklame. Med ti millioner kroner sikrer kulturminister Trond Giske Frikanalens drift. Til gjengjeld pålegges den riksdekkende TV-kanalen, som drives av frivillige organisasjoner, å tilby gratis sendetid til partier og alle andre som har et politisk budskap.

– Høyreekstremistene NorgesPatriotene sier de nå vil brenne Koranen i beste sendetid på Frikanalen. Var det meningen, Giske?– Det har de hatt anledning til lenge. Frikanalen er åpen for alle organisasjoner som ønsker å sende TV, det ligger fast i kanalens grunnprinsipper. Vår avtale sikrer Frikanalens økonomi, og garanterer at partiene slipper til om det skulle bli trangt om plassen.

– Så da kan de bare bestille TV-plass og fyre opp Koranen?– Ingen kan hindre dem. Som vi har sett, er det ikke noe folkekrav i Norge å stramme inn blasfemiparagrafen. Men det vil jo være uklokt å bruke ytringsfriheten til å krenke andres religiøse symboler. Det er helt unødvendig.

– Er det ikke problematisk at innholdet på Frikanalen ikke redigeres av en redaktør i vanlig forstand. Her skal ingenting forhåndsgodkjennes?– Frikanalen fungerer på samme måte som når du gir ut en trykksak eller blogger på nettet; avsenderen av det politiske budskapet er ansvarlig. Eventuelle strafferettslige reaksjoner skal komme i etterkant.

– Venstres Abid Raja mener det er i strid med menneskerettighetene å slippe til «usensurert grums» på TV?– He-he. Tvert imot. Grunnprinsippet i ytringsfriheten er at ytringer ikke skal sensureres. Det er overraskende at en politiker som vil inn på Stortinget, ønsker at staten eller andre skal gripe inn og forhåndsgodkjenne partiers ytringer. – Det virker ikke akkurat som om striden om politisk TV-reklame er lagt død?– Poenget er at det er et mindretall i Stortinget – og i det norske folk, tror jeg – som vil ha politisk reklame. Disse vil bruke domstolene til å tvinge flertallet i kne. Men de har ikke skjønt poenget med avgjørelsen fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Det åpnes ikke generelt opp for TV-reklame, Strasbourg er opptatt av ytringsfriheten til småpartiene.

– Venter du flere runder i domstolene?– TV Aftenbladet er hjertelig velkomne til å bruke sitt stor overskudd i disse tider til nye rettsrunder mot oss. Men jeg er overbevist om at vi kommer til å vinne. Jeg kan ikke tenke meg at det er noe land i Europa som har lagt mer til rette for småpartier.

– Hva sier du til dem som mener det ikke er prinsipielle forskjeller mellom Frikanalen og andre kanaler, eller politisk reklame og andre typer reklame på fjernsyn.– De har ikke satt seg inn i saken. Det er ikke forbudt å sende politisk TV-reklame, men det er forbudt å ta betalt for det. TV2 kan godt sende reklamefilmen til Høyre, men de kan ikke kreve penger.

– Og hva sier du til dem som mener det er absurd å forskjellsbehandle nett og papir – og TV?– Det er vi uenige i. Politisk reklame på TV vil føre til en enorm kostnadsspiral som de små partiene ikke kan være med på. De sterke kapitalinteressene blir enda sterkere.

– Helt til slutt: Er avtalen med Frikanalen et svar på all kritikken mot endringen av NRK-plakaten, der de pålegges en bredere valgdekning?– Det stemmer ikke. I stortingsmeldingen om endringen NRK-plakaten varslet vi støtte til Frikanalens muligheter til å være en ytringskanal også for mindre partier og lister.