- KAN IKKE KRITISERES: - At man ikke hadde en terrorberedskap på Utøya kan man ikke kritisere AUF for. Det Anders Behring Breivik gjorde på øya var et klart urealistisk scenario, sier AUF's advokat, Frode Elgesem. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
- KAN IKKE KRITISERES: - At man ikke hadde en terrorberedskap på Utøya kan man ikke kritisere AUF for. Det Anders Behring Breivik gjorde på øya var et klart urealistisk scenario, sier AUF's advokat, Frode Elgesem. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

- Kan ikke kritisere AUF for at det ikke var terrorberedskap på Utøya

Det Anders Behring Breivik gjorde der var et klart urealistisk scenario, mener AUF-advokat Frode Elgesem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUFs advokat, Frode Elgesem reagerer på Geir Lippestads utspill i dag om at dårlig beredskap ved regjeringskvartalet og på Utøya er faktorer som kanskje kan gi Anders Behring Breivik lavere straff.

- Etter min mening handler denne straffesaken om Anders Behring Breiviks handlinger, og eventuelle mangler ved beredskap bør ikke ha noen betydning for skyld og straffeutmåling, sier Elgesem til Dagbladet.  

Han forteller også at forsvarerens utspill overrasket ham:

- Ja, det er både overraskende og irrelevant. Denne saken handler om Breiviks skyld og straffeutmåling, og beredskapen på Utøya har ingen ting med det å gjøre, og burde ikke være tema i straffesaken i det hele tatt, sier advokaten.

- Vil snu hver stein Lippestad sa under en pressekonferanse tidligere i dag at han og hans forsvarerkollegaer er forsvarsadvokater, og vil «snu hver stein for å finne hva som kan være til siktedes fordel», men understreker at vektleggingen av dette vil komme først når de sakkyndiges rapport foreligger.  

- Vi er også opptatt av sikkerhetsopplegget til ansvarlig arrangør på Utøya. Hva slags beredskapsplan hadde AUF på Utøya. Hvilke ansvarslinjer og evakueringsplaner forelå, sa Lippestad.

- Urealistisk scenario AUFs advokat, Frode Elgesem sier at beredskapen på Utøya var alminnelig god i forhold til risikoen ved slike arrangement.

  - Man hadde alminnelig god beredskap med en sivil politimann med politimyndighet dersom det skulle oppstå en situasjon. I tillegg blir det jo foretatt risikovurderinger av politiet i forhold til besøk på øya, blant annet fra statsministeren, sier Elgesem og tilføyer:

- At man ikke hadde en terrorberedskap på Utøya kan man ikke kritisere AUF for. Det Anders Behring Breivik gjorde på øya var et klart urealistisk scenario, sier Elgesem.

VIL SNU HVER STEIN: 
Breiviks forsvarere advokat Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra sier de vil snu hver stein for å finne ut hva som kan være til deres klient,  Anders Behring Breiviks fordel.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VIL SNU HVER STEIN: Breiviks forsvarere advokat Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra sier de vil snu hver stein for å finne ut hva som kan være til deres klient, Anders Behring Breiviks fordel. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer