- Kan ikke leve med å ikke granske dette

En svært preget bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra kom rett fra Linn Madelen Bråthens (33) begravelse, for å snakke om familiens reaksjoner og frustrasjoner.

BEGRAVES: Linn Madelen Bråthen (33) ble fulgt av mange familiemedlemmer og venner til hennes siste hvilested på Stathelle kirkegård. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BEGRAVES: Linn Madelen Bråthen (33) ble fulgt av mange familiemedlemmer og venner til hennes siste hvilested på Stathelle kirkegård. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATHELLE / LANGESUND (Dagbladet): Bistandsadvokat Bæra, og venner og bekjente av den antatt drepte Linn Madelen, forteller om en meget stilfull og verdig begravelse. Stathelle kirke var helt full. Sogneprest Bård Haugstvedt forrettet. Han kunne fortelle om et usedvanlig omtenksomt og varmt menneske, som var godt likt av mange, uansett alder.

- Linn var åpenbart et menneske som har betydd mye for mange. Både unge og godt voksne. Dette er ei jente som har satt fotspor, sier Vibeke Hein Bæra.

Hun legger til at varme ordt til tross, er dagen i dag svært tung å bære for nær familie og venner.

- Dette er en spesielt tung dag fordi både fengsling av siktede og begravelse finner sted samtidig. Dessuten er de slitne fordi de har selv drevet fram denne saken, og først nå kan de tenke på sorgarbeidet, forteller Bæra.

Hun forteller ellers om en familie som preges av ubesvarte spørsmål og skuffelse over politiets totale interesseløshet den første tiden etter Linns dødsfall.

- Men de er trygge på at Vestfold politidistrikt vil gjøre en god jobb.

Granskes På Dagbladets spørsmål om familie har registrert at det kanskje ikke blir noen intern gransking av Telemark politi i denne saken, svarer Vibeke Hein Bæra.

- Jeg tror ikke de har registrert dette. Men Telemark politidistrikt kan ikke leve med å ikke granske dette.

Bæra lover også at Telemark politidistrikts unnfallenhet ikke skal gå i glemmeboka fra bistandsadvokatenes side, men først vil hun og Niels Christian Petersen bistå familien og Linns samboer i mer presserende saker.

- Vår prioritet nummer én er å finne ut hva som skjedde den første natten. Men vi skal nok komme tilbake til dette, slår Bæra fast.

Habilitet Selv om Vibeke Hein Bæra i dag er praktiserer som advokat, har hun tidligere vært politiadvokat i Telemark politidistrikt. Bæra sluttet der i 2010, for blant annet å være medforsvarer, sammen med Geir Lippestad, i saken mot Anders Behring Breivik. Hun arbeider i dag i advokatfirmaet Lippestad.

STERKT ENGASJERT: Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra ble svært engasjert da hun snakket om familiens syn på slett politiarbeid. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
STERKT ENGASJERT: Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra ble svært engasjert da hun snakket om familiens syn på slett politiarbeid. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hun ser en habilitetskonflikt, siden den siktede politimannen er tidligere kollega, svarer hun.

- Dette har vi tatt opp. Riktignok var vi kolleger, men hadde ingen nære relasjoner. Derfor er det heller ingen habilitetskonflikt.

Sikret seg Linns ting Siden det helt klart har vært en sterk interessekonflikt mellom siktede og familien til Linn Madelen, ble Bæra spurt om politiet nå har sikret seg alle elektroniske bevis.

Jeg går ut i fra det at både hennes data og telefon er sikret. Men det gikk jo litt tid, så hva som kan ha skjedd med det i mellomtiden er vanskelig å si.

Kan siktede ha manipulert bevis?

- Det er ingen grunn til si det. Men det er absolutt noe vi vil følge opp. Han har hatt god tid og tilgang, sier Vibeke Hein Bæra.

MANGE FULGTE:Godt over 300 personer, familie og venner, deltok i begravelse av Linn Madelen Bråthens begravelse. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MANGE FULGTE:Godt over 300 personer, familie og venner, deltok i begravelse av Linn Madelen Bråthens begravelse. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer