Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke løse alt det vonde i verden her

Statsminister Erna Solberg på grensebesøk ved Storskog.

 HUSER OVER 500:  Søndag var det for første gang over 500 asylsøkere innenfor gjerdene på Ankomstsenter Finnmark, forteller oppstartsleder Henry Ossima under statsminister Erna Solbergs besøk søndag kveld. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
HUSER OVER 500: Søndag var det for første gang over 500 asylsøkere innenfor gjerdene på Ankomstsenter Finnmark, forteller oppstartsleder Henry Ossima under statsminister Erna Solbergs besøk søndag kveld. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge må samarbeide med russerne for å hindre at folk som ikke har rett til opphold i Norge kommer over Storskog, understreker statsminister Erna Solberg.

 - Potensialet rundt omkring i verden for folk som har det vondt, vanskelig og opplever kriger og konflikter rundt omkring i verden er stort. Men det kan ikke løses ved at de kommer hit, sier statsministeren til NTB.

Hun besøkte søndag kveld ankomstleiren på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, og skal mandag til grensestasjonen på Storskog der mer en 4500 asylsøkere har kommet fra Russland så langt i år.

500 innenfor gjerdene
For fem dager siden forlot familien hun snakket med Libanon før de fulgte den vidåpne arktiske ruten til Storskog. Den palestinske familien fortalte at de følte seg utrygge i Libanon.

De hadde nylig mistet venner i bombeangrep, og bestemte seg for å komme til Norge.

I likhet med alle andre asylsøkere som kommer fra Russland ble den palestinske familien busset fra Storskog til ankomstleiren som søndag for første gang hadde mer enn 500 asylsøkere innenfor portene. Kapasiteten er 600.

- Så langt i dag har vi tatt imot 130, kunne oppstartsleder for operatøren Hero, Henry Ossima, fortelle.

Erna Solberg berømmer den ekstraordinære innsatsen som er lagt ned for å bygge om og utvide den gamle HV-18-leiren til et ankomstsenter etter samme modell som på Råde på bare fire uker.

- Her er laget en god logistikkoperasjon. Den er bygget på et godt sted og den er kommet raskt opp. Noen mener vi burde jobbet raskere, men å få dette til på bare fire uker, er imponerende, sier hun.
Raskere avvisning
Mandag besøker hun grensestasjonen på Storskog der mer enn 4500 asylsøkere til nå i år har kommet fra Russland.

l MØTTE FLYKTNINGER I NORD:  Statsminister Erna Solberg snakker med en libanesisk famile på ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes søndag. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russike grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
l MØTTE FLYKTNINGER I NORD: Statsminister Erna Solberg snakker med en libanesisk famile på ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes søndag. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russike grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge statsministeren er det viktigste hovedsporet for å få kontroll over situasjonen lovendringen som ble fremmet for Stortinget fredag og som etter alt å dømme blir vedtatt på rekordtid.

- Da kan vi raskere avvise folk som har vært i sikkerhet i Russland. Det vil gi et helt annet momentum på Storskog. Det andre hovedsporet er samsnakkingen med russerne for å få dem til å håndtere annerledes på grensen. Vi må gjøre begge deler, sier Solberg til NTB.

(NTB).


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media