Kan ikke love norsk hjelp dersom Sverige blir angrepet

- Alliansen er fortsatt veldig tydelig.

KAN IKKE LOVE STØTTE: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen kan ikke love svenskene noe. Her sammen med forsvarssjef Harald Sunde og Forsvarets veteraninspektør Robert Mood.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KAN IKKE LOVE STØTTE: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen kan ikke love svenskene noe. Her sammen med forsvarssjef Harald Sunde og Forsvarets veteraninspektør Robert Mood. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier til svensk radio at det er usikkert om Norge stiller opp dersom Sverige blir angrepet, fordi de ikke er medlem av NATO.

Forsvarsministeren var før helgen på NATOs forsvarsministermøte i Brussel, og besøkte Stockholm lørdag. Svenske medier har slått stort opp Strøm-Erichsens uttalelser i et intervju hun ga til Sveriges Radio.

- Vi i Norge har ikke et forsvar som kan bistå alle andre steder enn vårt eget territorium. Sverige er vår gode nabo, men samtidig må vi være veldig tydelige på at vi er et NATO-medlem, og det er der vi har vår fremste forsvarsallianse, de som vi på en måte kan stole på hvis en krise skulle komme. Vi er gode naboer, vi stiller opp for hverandre, men denne formelle alliansen er fortsatt veldig tydelig, sa forsvarsministeren videre.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har tidligere gitt en lignende uttalelse: «Enten er man med i en allianse, eller så er man ikke, og Sverige er ikke det».

Sveriges forsvarsminister Karin Enström tror likevel at Sverige ville fått noe hjelp dersom det skulle bli nødvendig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.