- Kan ikke matche Frp-bråket

- Skulle jeg matche bråket i Fremskrittspartiet måtte jeg bli tatt naken i fyllekjøring. Det er ikke noe å trakte etter, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialistisk Venstreparti må innse det ingen av delegatene liker: Landsmøtet stilles i skyggen av bråk, suspensjoner og utmeldelser i Frp. Den gode kampen for de riktige politiske løsningene drukner i kampgnyet fra den motsatte fløyen i politikken.

Kristin Halvorsen ønsker at SV skal beholde fokus på egne partisaker. Derfor er hun også forsiktig med å kommentere det som skjer i Frp.

- Jeg observerer det som skjer i Frp med stor undring. Alle kan se hva de driver med i et parti som vil framstå som demokratisk. jeg har ikke tenkt å hjelpe dem.

Samtidig tror jeg folk er drittlei intrigene i det partiet og ønsker mer politikk tilbake i debatten. SV vil vise at vi står for en annen måte å nå fram til flertallsbeslutninger på, sier hun.

Kontrast

Som en kontrast til Frps interne strid står SVs håndtering av intern uenighet:

Opposisjonsnettverket i SV som ble dannet for to år siden da debatten om SVs støtte til NATOs krigføring i Kosovo raste for fullt, kan være i ferd med å legges ned. Sentralstyret har oppfordret innside-organisasjonen til å vurdere det etter landsmøtet og Kristin Halvorsen håper det vil skje.

- Jeg håper nettverket vil følge oppfordringen fra sentralstyret. Gjør de ikke det, vil de få operere relativt i fred. Jeg mener det viktigste er å holde fokus på det viktigste; å slåss mot det som er våre politiske fiender. Det er vi ganske gode på, sier hun.

Ikke kravliste

SV-landsmøtet er i overveiende grad for at partiet skal kunne søke regjeringsmakt om oppslutningen ved valget gir grunnlag for det. I dag dreide mye av debatten seg om hvilke krav og forutsetninger partiet skal stille med for å gå inn i et forpliktende samarbeid. SV skal i løpet av landsmøtet samle seg om en uttalelse der regjeringsspørsmålet behandles.

Flere forslag tar til orde for en lang kravliste for deltakelse eller støtte til en flertallsregjering. I disse forslagene er nei til bygging av gasskraftverk og veto mot EU-søknad neste periode bare for grunnpilar å regne. Nei til anbud på helsetjenester og økte egenandeler, delprivatisering av Statoil og bruk av ammunisjon med utarmet uran er andre absolutter som foreslås.

Alternativ

Kristin Halvorsen mener det ikke er klokt å sette opp for mange absolutte krav på forhånd.

- Det er min overbevisning at vi ikke skal føre forhandlinger med andre partier via mediene. Det er heller ikke lurt å sette opp for mange absolutte krav i utgangspunktet. I stedet må vi fokusere på vårt ønske om å få til resultater og få innflytelse. Vårt budskap til velgerne er at dersom de ønsker å påvirke sentrumspartiene og Arbeiderpartiet fra venstre, har de bare å velge oss, sier hun.

SVs leder er fornøyd med at landsmøtet er så opptatt av partiets politikk, uten å skjele for mye til konkurrentene.

(NTB)

PÅ TALERSTOLEN: Kristin Halvorsen under SVs landsmøte i går.Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX