Kan ikke melde flytting

Thorbjørn Jagland og ektefellen Hanne Grotjord har kjøpt med boplikt i Risør, men selv kan de ikke melde flytting til sørlandskommunen. Kanskje må den nykjøpte boligen leies ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skriver i dag at Thorbjørn Jagland og Hanne Grotjord har kjøpt hus i Risør. Det er boplikt på sørlandseiendommen, som ligger sentralt i småbyen. Hanne Grotjord har søkt jobb i byen, som har vært familiens ferieparadis i mange år. Hun sier til VG at hun vil la seg registrere i Folkeregisteret med adresse i Risør kommune.

Men dét er ikke mulig:

En ektefelle kan ikke melde flytting til en annen kommune når ekteparet har bodd sammen, med mindre de går fra hverandre.

Må oppløse hjemmet

- Ektefeller som har opprettet felles hjem, skal registreres på samme sted, sier Harald Hammer i Skattedirektoratet.

Ektefellene kan melde utflytting fra hverandre hvis de virkelig lever separert. Det er ikke nødvendig å ta ut separasjon for å melde flytting.

- Det felles hjemmet er oppløst når den ene har flyttet ut og ikke er på besøk mer enn 3-4 ganger i året. Si for eksempel at du melder flytting til Hønefoss fra mannen din i Oslo. Da kan du ikke besøke mannen din i Oslo mer enn 3-4 ganger i året, sier Hammer.

- Men hvis jeg likevel reiser ofte på besøk til Oslo?

- Da skal ikke flyttingen aksepteres, sier Hammer.

Omvendt kan den andre ektefellen tvinges til å melde flytting til det nye bostedet hvis han eller hun er på besøk oftere enn regelverket tillater.

Dét betyr at ektefeller som bor fra hverandre i forskjellige kommuner, i praksis være folkeregistrert i den ene kommunen. Til VG sier Hanne Grotjord at Jagland ikke skal melde flytting til Risør fra Buskerud fordi han representerer Buskerud på Stortinget.

Må overbevise om boplikten

Det er vanskelig å oppfylle boplikten hvis man ikke melder flytting til kommunen. Risør er én av rundt 70 såkalte nullgrense-kommuner som krever boplikt på mange eiendommer. Kommunen krever at nye eiere erklærer at de vil bo der hele året. Reglene praktiseres vanligvis strengt.

- Du sier at du skal bo der. Så kommer kontrollen. Hva er eierens reelle bosted? Hvis du ikke får registrert deg der, antar jeg at du har en litt tung sak når du skal overbevise kommunen om at boplikten er overholdt, sier avdelingsdirektør Frode Langaker i Landbruksdepartementet.

- Kommunen vil påse at betingelsene er oppfylt. Hvis de ser at en eier ikke bor der, kan de pålegge eieren å søke konsesjon, sier han.

Det skal mye til for at kommunene aksepterer søknader om å bruke helårsboliger til fritidseiendom.

Viktig med folkeregistrering

Risør kommune har hittil hatt en streng praktisering av boplikten.

- Da vil det være de samme reglene som gjelder nå. Folkeregistrering er viktig, det vil være en sentral vurdering. Man må være folkeregistrert her. Jagland må sørge for at han forholder seg til konsesjonsloven med forskrifter. Han undertegner på at eiendommen skal bebos, sier Sveinung Jørundland, teknisk sjef i Risør.

Den eneste måten ekteparet Jagland/Grotjord kan oppfylle boplikten på uten problemer, er å leie ut boligen. Dét er nemlig tillatt.

- Det er ikke personlig boplikt, sier Jørundland.

Men en ny regel i konsesjonsloven paragraf 6.1. kan bli ekteparets redning. Paragrafen sier at boplikten kan anses som overholdt hvis eieren sover der mer enn 50 prosent av tida. Paragrafen gjelder bare landbrukseiendommer, ikke boliger i nullgrense-kommuner, men Risør kommune synes det er naturlig at regelen også brukes tilsvarende for vanlige boligeiendommer.

- Vi synes det er en naturlig fortolkning at regelen gjelder for nullkonsesjons-eiendommer, sier rådmann Odd Eldrup Olsen.

- Hvis man bruker eiendommen mer enn 50 prosent, eller hvis man har jobb her, så er det naturlig at boplikten er oppfylt. Formålet med regelen er jo at vi skal ha lys i vinduene her.

Vil følge reglene

Hanne Grotjord sier til Dagbladet.no at det sitter mange mennesker i sørlandsbyene som har kjøpt konsesjonsbelagte hus, men som likevel bor i Risør mindre enn halvparten av året. Hun trekker frem sjøfolk og pensjonister som reiser til Syden som eksempel.

- Du må se dette i en helhet, sier hun.

- Vi har undertegnet på at vi vil bebo dette huset etter de reglene som kommunen har satt.

- Vurderer dere å leie ut?

- Det er vårt ansvar at det bor noen der, sier Grotjord.

Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord på båttur i skjærgården utenfor Risør.