I HARDT VÆR:  Partileder Liv Signe Navarsete innledet Senterpartiets landsstyremøte på Lillestrøm i går. Samtidig klarer ingen i partiet å redegjøre for 350 000 kroner de har motatt i støtte. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
Foto: Morten Holm / Scanpix
I HARDT VÆR: Partileder Liv Signe Navarsete innledet Senterpartiets landsstyremøte på Lillestrøm i går. Samtidig klarer ingen i partiet å redegjøre for 350 000 kroner de har motatt i støtte. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Kan ikke redegjøre for 350 000

Pengene fra Troms Kraft og Glommen Skog er ikke ført som inntekter til Senterpartiets hovedorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Senterpartiet er allerede i hardt vær etter de omstridte pengene partiet mottok for å skrive en rapport om fornybar energi.

I 2009 mottok partiet 150 000 kroner fra skogeierforeningen Glommen Skog, 200 000 kroner fra Troms Kraft og 500 000 kroner fra Eidsiva Energi. Til sammen 850 000 kroner.

Men i dag kan Dagbladet avsløre at det kun er støtten fra Eidsiva som er ført inn i Senterpartiets hovedorganisasjons regnskap for 2009.

Dagbladet har fått tilgang til det årsregnskapet som er presentert for landsstyret i mars i år. Under noten der det er redegjort for «andre inntekter» står bare de 500 000 kronene partiet mottok fra Eidsiva energi, i tillegg til overføringer fra stortingsgruppa og fra Fagforbundet.

Pengene fra Glommen Skog og Troms Kraft er ikke tatt med.

Ingen forklaring Fra 17-tiden i går ettermiddag forsøkte Dagbladet å få svar fra Senterpartiet på hvorfor inntektene ikke er ført inn i regnskapet. Gjentatte samtaler ble besvart med at generalsekretær Knut M. Olsen skulle ringe tilbake, men det skjedde aldri.

Seint i går kveld ringte kommunikasjonssjef Torvild Sveen tilbake. Han hadde da snakket med partiets regnskapsansvarlige.

- Notene i regnskapet er ikke en fullstendig oppstilling. Det som er oppgitt er avvik fra budsjettet, sier han.

Selv om han sier at alle inntekter er oppgitt, kan han ikke svare på hvor de 350 000 kronene fra Glommen Skog og Troms kraft er å finne

-  Det er jeg sannelig ikke sikker på, sier han. Han viser til partiets innrapportering av støtte til Statistisk sentralbyrå.

-  Hvorfor pengene fra Eidsiva er ført opp men ikke det andre har ikke jeg noe forklaring på. Det må være regnskapsteknisk. Jeg må bare henvise til den fullstendige gjennomgangen vi skal ha av budsjettene. Det fattet vi vedtak om i dag, sier han.

Alvorlig Partiledelsen har de siste dagene ikke lagt skjul på at pengene er mottatt. Slik svarte partileder Liv Signe Navarsete i går da NRK lurte
på hvordan de 850 000 kronene er blitt brukt.

- Det er nesten umulig å svare på. I og med at pengene gikk inn i et totalregnskap er det umulig å si hvilken pengestrøm som gikk til det ene eller det andre.

Ifølge fakturaen fra Senterpartiet til Troms Kraft skulle pengene betales innen 3. september i fjor. Dagbladet har fakturaen og kraftselskapet har bekreftet at pengene ble utbetalt.

Mottaker er Senterpartiet, med referanse tiltidligere generalsekretær Ivar Egeberg. Partiet har nå sagt at de vil betale pengene tilbake.

Begrunnelsen for dette er at partiet ikke har lov til å ta imot pengestøttefra et selskapet som hovedsakelig er offentlig eid. Glommen Skog BA i Elverum bidro med 150 000 kroner til rapporten.

- Fakturaen kom etter at prosjektet var ferdig. Det ble utgiftsført i fjor, sier disponent Helge Urstrømmen i Glommen Skog. Også han sier at pengene gikk til Senterpartiet i Oslo.

- Hvis inntekter er holdt utenom regnskapene er det veldig alvorlig. Der ikke tvil om at dette er noe av det mest alvorlige som er,
sier professor Hans Robert Schwenke ved BI til Dagbladet.

Professoren tar forbehold om at et politisk parti skal avlegge regnskap etter regnskapslovgivningens regler, noe han ikke var helt
sikker på da Dagbladet snakket med ham i går kveld.

I dag sendte Senterpartiet ut en pressemelding, der de skriver at opplysningene til Dagbladet ikke stemmer.

- De 200.000 kronene i partistøtte fra Troms Kraft (og 150 000 kr fra Glommen Skog) er inntektsført i Senterpartiets regnskap for 2009. Disse inntektene er ikke spesifisert i samme merknad som Eidsiva Energi, men står sammen med støtten fra blant annet arbeidslivsorganisasjoner i en merknad lenger ned. Alle inntekter er spesifisert pr bidragsyter i innrapporteringen til SSB i hht. Partifinansieringsloven. Både innrapporteringen til SSB og regnskapet er revidert og godkjent av revisor. Merknadssiden i regnskapet er en orientering til landsstyret om vesentlige avvik fra budsjett, men ingen fullstendig opplisting av regnskapspostene. De fremkommer i selve regnskapet, skriverr generalsekretær Knut M. Olsen i pressemeldingen.