Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke regne med at lærebøkene skal videreformidle FrPs vranglære

RU forsvarer «venstrevridd» lærebok.

 PROPAGANDA:   Frp-byråd og sentralstyremedlem Sylvi Listhaug mener hun har funnet skjult politisk propaganda i lærebøker. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
PROPAGANDA: Frp-byråd og sentralstyremedlem Sylvi Listhaug mener hun har funnet skjult politisk propaganda i lærebøker. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug går i dag ut mot det hun mener er politisk hjernevask i skolebøker - spesielt i læreboka «Kosmos 10».

- Det er nesten som å lese partiprogrammet til partiet Rødt av og til, sier hun til Dagbladet.

I faktaboksen til høyre i saken kan du se noen av påstandene i boka som Listhaug reagere på.

Iver Aastebøl, leder av Rød Ungdom, kaller utspillet «sutring fra FrP.»

- Selv om Fremskrittspartiet ikke tror på klimaendringene så kan de ikke regne med at lærebøker skal videreformidle deres vranglære. Det er nok dessverre slik at Rødts partiprogram forholder seg mer til virkeligheten enn partiprogrammet til Frp, sier han til Dagbladet.

- SUTRING:  Iver Aastebø i RU kaller utspillet fra Sulvi Listhaug for sutring.
- SUTRING: Iver Aastebø i RU kaller utspillet fra Sulvi Listhaug for sutring. Vis mer

Flertallet er enig med lærebokforfatterene, mener han.

- De kunne gjerne hatt en setning eller to om at det finnes klimaskeptikere, men flertallet er enige om at klimaendringene er noe vi opplever. Det kan godt hende at en del lærere tilhører venstresiden, på samme måte som en del journalister gjør det. Men jeg synes ikke mediene er venstrevridd selv om journalistene er det. Jeg regner med at boka også forholder seg til pensum, og at ikke forfatterne har slått seg løs med egne meninger, sier han.

Kritikken av Kosmos kan like gjerne snus motsatt veg, mener han.

- Jeg har bladd gjennom deler av boka. Det er masse her som ikke er forenelig med partiprogrammet til Rødt. Det står blant annet at tanken bak markedet er at alle skal få mest mulig politisk og økonomisk frihet. Vi mener at dette er feil, fordi friheten er skjevt fordelt. De rike kan kjøpe seg det de vil, mens de fattig ikke har samme mulighet. Også beskrivelsen av planøkonomi mener vi er dårlig gjengitt i boka, sånn sett kunne vi også ha laget et sutreutspill om hva vi ikke liker i norske skolebøker. Her synes jeg det ser mer ut som om Frp går inn for sensur av sine meningsmotstandere.

Lærebokforfatterene avviser at de har en politisk agenda med boka.

- Vi har ikke hatt noen politisk agenda for stoffet. Når du leser boken i sin sammenheng så tror jeg det er mer balansert enn når hun presenterer noen løsrevne sitater, sier John Harald Nomedal til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!