Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke særbehandle MDG-Lan

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Lan Marie Berg (MDG) må kunne stilles til ansvar som enhver annen maktpolitiker selv om hun «mottar masse usakligheter fra ytre høyre».

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

MDG møtte i dag Venstre til samtaler der partiene skal finne ut om Rødt kan byttes ut med Venstre som støtteparti for Ap/SV/MDG-byrådet i hovedstaden.

Oslo Venstre-topp Hallstein Bjercke sier til Dagbladet at det «var en god samtale».

Den oppsiktsvekkende utviklingen i Oslo kommer etter at Venstre snudde etter valget og åpnet opp for å være støtteparti for byrådet.

Dagbladet kjenner til at det er kraftig irritasjon internt i MDG med hvordan Rødt har opptrådt som støtteparti i forrige bystyreperiode fra 2015 til valget for to uker siden. Det skal være bakgrunnen for at man ønsker å bytte ut Rødt som støtteparti.

Rødt har et for sterkt «markeringsbehov» som støtteparti, sier kilder, og trekker da fram som eksempel behandlingen av revidert budsjett før sommeren. Rødt stanset en bevilgning til miljøvennlige jobbreiser og kuttet i budsjettet til Oslo som europeisk miljøhovedstad.

Veireno-skandalen

Men det som gjør mest vondt og som også trekkes fram av flere kilder i partiet, uavhengig av hverandre og uoppfordret, er Rødts rolle overfor byråd Lan Marie Berg (MDG) under Veireno-skandalen tilbake i 2016-2017.

Lan Marie Berg er byråd for miljø og samferdsel og arvet renovasjonskontrakten de borgerlige inngikk med det private selskapet Veireno. Vinteren 16-17 endte det med søppelkaos i hovedstaden der Dagbladet gjennom en rekke avsløringer fikk fram hvordan selskapet brøt arbeidsmiljøloven i tillegg til flere andre kritikkverdige forhold.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes satt på dette tidspunktet i Oslo bystyret og hadde vært med å forhandle fram samarbeidsavtalen med byrådet. Han innkalte midt i søppelkaoset til en pressekonferanse der han naglet MDG-byråd Lan Marie Berg til skandalen og ga henne en tidsfrist til å si opp avtalen med Veireno.

FORNØYD: Rødts leder Bjørnar Moxnes fikk stor jubel da han entret scenen på Rødts valgvake. Vis mer

Ellers ville han fremme et mistillitsforslag mot Berg i bystyret.

Kilder i MDG mente dette var et spill fra Moxnes og at Rødt visste hvorfor det tok tid å rydde opp.

- Trusselen om mistillit svekker helt klart fortsatt tilliten mellom partiene, sier en kilde.

Moxnes: - Ber om særbehandling

Rødt-leder Moxnes avviser i dag at partiet har fremmet sin egen agenda i samarbeidet med byrådet.

- Flere i MDG trekker fram trusselen om mistillit fra Rødt som et eksempel på at dere har større markeringsbehov enn ønske om et godt samarbeid. Hva sier du til det?

- Dette stemmer ikke. Saken var at byråden satt med hendene i fanget og så på en helt uholdbar situasjon som varte i måned etter måned. Berg sa til bystyret at det var blitt ryddet opp i Veireno, men Dagbladet fikk innsyn i avvikene og avslørte at byråden ikke hadde snakket sant, sier Moxnes.

Moxnes ber MDG om å forstå at Lan Marie Berg ikke kunne forvente noen spesialbehandling av Rødt.

- Vi fikk til slutt nok. Vi var lenge tålmodig med byråd Lan Marie Berg. Men til slutt så sa vi at hvis det ikke blir ryddet opp, vil vi fremme mistillit. Også en MDG-byråd må kunne stilles til ansvar for det feltet hun har ansvar for, sier Moxnes, og fortsetter:

- Vi kan ikke ha en særbehandling av Lan Marie Berg bare fordi hun mottar masse usakligheter fra ytre høyre - som vi også har tatt avstand fra. Vi ville stilt en Ap-byråd til ansvar for søppelskandalen, da må vi også kunne gjøre det med en MDG-byråd. Det var det vi varslet. Så fikk hun ryddet opp og vi ga henne ros for det.

- Rødt ville ta æren

- Dette er to og et halvt år siden. Skjønner du at minnet fortsatt lever i MDG?

- MDG må tåle at også deres byråd blir stilt til ansvar for det de har parlamentarisk ansvar for. Vi kan ikke operere med særregler for deres byråder. Når det er riktig å varsle eller fremme mistillit, må vi varsle det også uansett hvem som er byråd, slår Moxnes fast.

Dagbladet har vært i kontakt med byrådsavdelingen til Lan Marie Berg i dag, men har foreløpig ikke hatt anledning til å svare.

Stian Bjørnøy, politisk rådgiver i Oslo MDG, skrev følgende på Twitter i går kveld, som begrunnelse for hvorfor MDG ønsker å samtale med Venstre om et mulig samarbeid:

- Rødt stilte mistillit mot Lan Marie Berg fordi de ville ta æren for byrådets opprydning av det borgerlige søppelkaoset. De har stemt mot den nye bomringen, som er det viktigste klima- og miljøtiltaket i Oslo. Og de har gått sammen med de borgerlige om å kutte i miljøsatsingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media