JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Kan ikke se at jeg skal bli dømt i den saken her

Svein Jemtland mener han ikke kan straffes på noen som helst måte for konas dødsfall.

HAMAR (Dagbladet): Svein Jemtland fortsatte etter lunsj i dag sin forklaring om konas dødsfall 29. desember i fjor. Da rettssaken startet i går, ble det klart at 47-åringen som er tiltalt for å ha skutt og druknet Janne Jemtland, nekter straffskyld.

Etter at tiltaltes forsvarere var ferdige med sin utspørring, tok bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen over. Hun fokuserte sine spørsmål rundt Jemtlands forhold til barna og hvordan han har kommunisert med dem etter deres mors dødsfall.

JEMTLAND-SAKEN: Svein Jemtlands forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen har begjært lukkede dører. Reporter: Trym Mogen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Falske forhåpninger?

- Har du sagt til barna at du snart kommer ut igjen? spurte bistandsadvokaten.

- Jeg kan ikke bli dømt for en handling jeg ikke har gjort. Når sønnen min har spurt, så har jeg sagt at jeg regner med at jeg ikke blir dømt for en handling jeg ikke har gjort. Da kommer jeg ut igjen, ja, svarer Jemtland.

47-åringen forteller videre at han har hatt jevnlig kontakt via telefon med sønnen siden han ble varetektsfengslet. Også i de siste dagene før rettssaken starter, har de tre snakket sammen. Senest hadde de kontakt lørdag og søndag morgen, sier Jemtland.

- Gir du sønnene dine falske forhåpninger?

- Jeg synes ikke jeg gir falske forhåpninger, jeg. Jeg kan ikke se at jeg skal bli dømt i den saken her, sier tiltalte.

JEMTLAND-SAKEN: Dette er Jemtland-saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Sa skudd var fyrverkeri

I nærmere et kvarter ble Jemtland grillet av Hansen, og måtte svare detaljert om sitt forhold til sønnene og hvordan han hadde opptrådt i tida etter konas dødsfall. Det ble i går klart at den eldste av sønnene, som var 13 år da mora døde, hadde hørt skuddet som traff Janne Jemtland i hodet. Dette skjedde klokka 02.15 29. desember, etter at ekteparet hadde kommet hjem fra en romjulsfest.

I retten forklarte Jemtland hvordan han hadde forsøkt å skåne sine sønnene for det som hadde skjedd, særlig den eldste av dem som hørte skuddet.

- Jeg forklarte at det var fyrverkeri. Det er som når du kjører over katta til barnet ditt. Sier du at du gjorde det, eller sier du at katta ble tatt av en rev, sier Jemtland.

- Hvordan hadde barna dine det?

- Det hadde det veldig tøft. Den eldste sønnen min hadde sagt på skolen at «pappa sitter bare hjemme og gråter», og det stemte jo det, sier Jemtland.

- Snakket du med dem om mora deres?

- Ja, det har jeg allerede forklart. Hadde ikke sønnen min vært der den kvelden, ville jeg kanskje tilkalt ambulanse, men jeg ville ikke utsette ham for den påkjennningen, sier tiltalte.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Jemtland understreker samtidig at han aldri har instruert sønnene sine med tanke på hva de skulle si til politiet.

Strid om tidspunkt

Mandag var blant annet tiltaltes egen tidslinje for natta Janne Jemtland ble skutt og den påfølgende dagen et sentralt tema. Underveis kom det fram at påtalemyndigheten og tiltalte har helt forskjellige bilder av hendelsesforløpet.

Mens førstnevnte hevder at Jemtland døde av drukning to til tre timer etter at hun ble skutt klokka 02.15, sier tiltalte at han kastet henne i Glomma først kvelden etter.

Før lunsj tirsdag fortsatte utspørringen om tidslinja. Ifølge tiltalte hentet han seint den påfølgende kvelden bilen til den bekjente mannen. Han flyttet så liket av kona fra sin egen bil og over til den bekjentes bil før han kjørte til Eid bru ved Glomma. Her skal han ha stroppet fast flere batterier til kroppen og lempet det hele i elva.