Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kuppforsøk i Venezuela

- Kan ikke se for meg noen fredelig løsning

Volden herjer i Venezuela mens opposisjonsleder Juan Guaidó forsøker å ta makta. - Dette er de store skrekkscenarioene.

ERKLÆRTE OPPRØR: I dag tidlig uttalte opposisjonsleder Juan Guaidó at det nå ikke er noen vei tilbake fra å fjerne president Nicolas Maduro i Venezuela fra makta. Nå pågår det heftige sammenstør i landet. Her er en av dagens demonstranter. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix
ERKLÆRTE OPPRØR: I dag tidlig uttalte opposisjonsleder Juan Guaidó at det nå ikke er noen vei tilbake fra å fjerne president Nicolas Maduro i Venezuela fra makta. Nå pågår det heftige sammenstør i landet. Her er en av dagens demonstranter. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuela står tirsdag midt i et kaotisk kuppforsøk anført av opposisjonsleder Juan Guaidó.

Målet er å styrte den forhatte presidenten Nicolás Maduro og hans militærregime.

Guaidó, som er nasjonalforsamlingens leder, utropte seg til president tidligere i år, begrunnet med at nasjonalforsamlingen anser gjenvalget av Maduro i fjor som ugyldig.

Titalls skadd

Selv om motstanden mot den sittende presidenten i det kriserammede landet har vart lenge, ber Guaidó i dag militæret om å gjøre et virkelig opprør for å felle Maduro og sier han har begynt på den avsluttende fasen i kampen mot presidenten.

SKYTER: Regjeringsstyrker skyter fra motorsykler mot demonstranter utenfor militærbasen La Carlota i hovedstaden Caracas etter at opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte at dette var siste fase for å stoppe president Nicolas Maduro. Foto: Yuri CORTEZ / AFP / NTB Scanpix
SKYTER: Regjeringsstyrker skyter fra motorsykler mot demonstranter utenfor militærbasen La Carlota i hovedstaden Caracas etter at opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte at dette var siste fase for å stoppe president Nicolas Maduro. Foto: Yuri CORTEZ / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Guaidó har støtte fra USA og 53 andre land, og har fått med seg væpnede soldater som støtter ham i dagens opprør. Selv om dette tilsynelatende er regjeringssoldater, er det uklart hvor stor støtte Guaidó egentlig har blant landets soldater og militære ledere.

Det er det store spørsmålet under det pågående opprøret og sammenstøtene der har brakt med seg. I skrivende stund skal over 50 mennesker være skadd etter sammenstøt mellom Maduros nasjonalgarde og demonstranter og Guaidó-allierte. I morgentimene i dag skal det ha blitt avfyrt skudd øst i hovedstaden Caracas og ved den militære flybasen i sentrum der Guaidó i dag annonserte aksjonen.

- Skrekkscenarioer

Dramatiske videobilder viser også et pansret kjøretøy som kjører inn i den demonstrerende folkemengden i hovedstaden.

KUPPFORSØK: Demonstranter til støtte for kuppforsøket i Venezuela blir på denne videoen meid rett ned av et militært kjøretøy. Video: Noticias Caracol Vis mer

- Utviklingen i dag har vært dramatisk. Det grepet Guaidó tok med å kreve presidentens avgang kom overraskende. Situasjonen er uavklart, spent og kan gå i mange retninger. Det har ikke vært massemønstringer som fryktet, men mange voldelige episoder. Det er vanskelig å si hvordan dette vil utvikle seg, men jeg kan ikke se for meg noen fredelig løsning, sier professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved UiO til Dagbladet.

Hun mener opposisjonslederen tar en stor risiko ved å nå gå ut så høyt og offensivt.

- En risiko er at det blir slått tilbake og at regimet blir enda mer autoritært. Om det kommer til en maktovertakelse kan det medføre en åpen konflikt mellom ulike deler av de væpnede styrkene. Det har man tilløp til i dag. Dette er de store skrekkscenarioene. Beste mulighet er at Maduro trekker seg frivillig, men det tror jeg ikke er realistisk.

KAOS: En demonstrant sykler forbi en brennende bil midt i kaoset i Caracas i Venezuela i dag. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix
KAOS: En demonstrant sykler forbi en brennende bil midt i kaoset i Caracas i Venezuela i dag. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix Vis mer

- En klar eskalering

Hun mener opposisjonen gikk høyt på banen med dagens mønstring, og sier de er avgjørende hvor mye støtte Juan Guaidó faktisk har hos militæret.

- Det er et stort spørsmål. Han kan ikke bare gi opp nå, men spørsmålet er hvor langt har de tenkt å ta dette, sier Bull.

Kollega Leiv Marsteintredet ved Institutt for sammenliknende politikk ved UiB er også bekymret for det som nå skjer i Venezuela.

- Det er triste scener det man ser. Det har medført vold i gatene, og Røde Kors har rapportert om 20-talls sårede allerede. Å se en antiopprørstanks kjøre mot en folkemengde er skremmende bilder. Da vi først så hva som skjedde i dag tidlig, er det en klar eskalering av konflikten. Det var ikke veldig uventet at det skjer, men det er trist å se slik vold, sier Marsteintredet til Dagbladet.

Et land i grøfta

President Nicolás Maduro overtok makta i Venezuela i 2013 etter at Hugo Chávez, som da hadde sittet ved makta siden 1998, døde.

SKADD: Flere titalls mennesker er skadd under sammenstøtene i Venezuela i dag. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix
SKADD: Flere titalls mennesker er skadd under sammenstøtene i Venezuela i dag. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix Vis mer

Chavez' «sosialisme for det 21. århundre» hadde imidlertid kjørt Venezuela delvis ned i grøfta.

Omfattende korrupsjon og en økonomisk politikk som ikke fungerte har ført til et ytterligere katastrofalt fall i økonomien. Skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer preger landet.

Juan Guaidó, som har utropt seg selv til president, anerkjenner ikke Maduros styre, og mener hans vanstyre har ført Venezuela dit de er i dag. Maduro har imidlertid fortsatt hatt mesteparten av kontrollen over sikkerhetsmyndighetene og militæret.

- Guaidó har forsøkt å få militæret på sin side. Det er vanskelig å se at de greier det. De har fryktet Guadiós arrestasjon, og dermed ikke klart å forberede seg godt nok til å få med militæret, mener Marsteintredet.

- En desperat situasjon

Han mener likevel dette sender et signal om at Maduro ikke har full kontroll på sikkerhetsmyndighetene og det militære. President Nicolás Maduros regjering hevdet på sin side at det dreide seg om et lite kuppforsøk i regi av en liten gruppe soldater. Guaidó slo fast at det er «ingen vei tilbake» i forsøket på å fjerne Maduro fra makten.

- Jeg har vanskelig for å se at Maduros dager er talte, sier Marsteintredet ved Universitetet i Bergen.

- Har Maduro noe støtte igjen i befolkningen?

- Han har ikke mye støtte. Mer enn ni av ti mener situasjonen er elendig og prekær. Folket er i en desperat situasjon og ønsker desperat å få til en endring. De fleste har innsett at man ikke vil få en forbedring med dagens regjering, men snarere forverring, sier professoren.

Varsler demonstrasjoner

Det er varslet store demonstrasjoner i morgen, på arbeidernes dag 1. mai. Bull er usikker på hvordan dagens hendelser vil påvirke dette.

- Folk er generelt veldig slitne og utmattet på grunn av fattigdom og matmangel. Det har ikke vært noen store mønstringer siden januar, og veien videre er helt avhengig av hva som skjer i dag og i morgen. Men noe kommer til å skje. Hvis ikke det blir en maktovertakelse, kommer Guadió til å bli arrestert, sier Bull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!