Setter hele toppmøtet i fare:

- Kan ikke ses i samme rom

Når verdens statsledere skal møtes, vil også Vladimir Putin være med. Det kan sette hele G20-møtet i fare.

DEN GANG DA: President Putin og president Trump møttes under G20-møtet i 2019. Til tross for krigen i Ukraina, skal Putin også i år ønske å delta på toppmøtet som denne gang holdes i Indonesia. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
DEN GANG DA: President Putin og president Trump møttes under G20-møtet i 2019. Til tross for krigen i Ukraina, skal Putin også i år ønske å delta på toppmøtet som denne gang holdes i Indonesia. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorvidt situasjonen i Ukraina har eskalert eller om krigen er over i slutten av oktober, er det ingen som vet. Men uavhengig av om det er pågående kamper eller etterdønninger av invasjonen, vil temaet stå sentralt når verdenslederne samles til G20-møtet i Indonesia.

Onsdag kom nyheten om at Russlands president, Vladimir Putin, også planlegger å delta på årets toppmøte. Det sier Russlands ambassadør, Lyudmila Vorobieva ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Hvilke reaksjoner både lederne og sivile vil vise overfor Putin, er så langt uvisst. Karsten Friis, seniorforsker og leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), stiller seg tvilende til om den russiske presidenten vil få lov til å delta - eller om andre ledere vil komme dersom Putin velger å møte opp.

- En helt annen situasjon

- Jeg er usikker på om de andre G20-lederne i det hele tatt vil møte hvis Putin kommer. Jeg kan aldri tenke meg at det vil finne sted slik situasjonen er nå. De kan ikke ses på et bilde i samme rom som ham, sier Friis til Dagbladet.

Dersom Putin får og ønsker å delta på møtet, vil det ikke være første gang en omdiskutert statsleder blir å se sammen G20-representantene. USAs president, Donald Trump, deltok så seint som i 2020. Ved flere av møtene hadde Trump og Putin også tette samtaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer