- Kan ikke si noe om min bror

- Hvis jeg får en like god nekrolog som det min bror har fått av omtale det siste døgnet, så skal jeg være fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa spionsiktede Stein Viksveens bror, Thor Viksveen, fra talerstolen på Oslo Redaktørforenings «milleniumsfest» på SAS-hotellet i Oslo i går kveld. Thor Viksveen er sjefredaktør og administrerende redaktør i Norsk Telegrambyrå, og leder i foreningen.

- Ingen kommentar

- Saken berører en person som står meg svært nær. Derfor skjønner du sikkert at jeg ellers ikke vil kommentere saken, sa Thor Viksveen til Dagbladet, før han hilste politikere, advokater, næringslivstopper og redaktører velkommen.

Spionsiktelsen var ett av samtaleemnene blant makt-eliten i går kveld. Tidligere på dagen gikk tidligere leder i Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget), Per N. Hagen, ut og stilte seg kritisk til overvåkningspolitiets siktelse mot journalisten.

Hagen mener at POT bør la gamle saker ligge og heller konsentrere seg om spionasjen som skjer i dag.

Ingen av fest-deltakerne Dagbladet snakket med i går er enig med Hagen.

- Inntrykket mitt er at POT har en meget høy beredskap på spionasje som foregår i dag. Forøvrig ligger denne saken hos påtalemyndigheten, og ikke hos oss. Så lenge den gjør det, vil jeg ikke kommentere den ytterligere, sier leder av justiskomitéen, Kristin Krohn Devold. Så tok hun på seg finskoene og gikk inn til middag.

- Være forsiktige

Like etter kom SV-leder Kristin Halvorsen halsende. Litt småstresset.

- Du, jeg kan ikke kommentere saken. Vi skal være forsiktige med å blande oss inn i påtalemyndighetens arbeid.

Tidligere forsvarsminister og leder av Stortingets kontroll- og konsitusjonskomité, Jørgen Kosmo, var ikke på fest. Men det hindrer ham ikke i å fyre løs mot Per N. Hagen.

Advarer sterkt

- Hva har Hagen med dette å gjøre? spør Kosmo.

- Vi har en foreldelsesfrist i straffeloven som vi skal forholde oss til. Jeg vil advare sterkt imot at andre enn påtalemyndigheten kommenterer saken på denne måten. Politikere skal i alle fall være svært forsiktige med å blande seg inn i politiet og påtalemyndighetens arbeid og rolle. Forøvrig vet verken jeg eller Hagen hva vedkommende har gjort, sier Kosmo.

BROR: Thor Viksveen, den spionsiktede Stein Viksveens bror, vil ikke kommentere spionsiktelsen overfor Dagbladet.