- Kan ikke sjekke alle asylsøkerne

Kommunalminister Erna Solberg sier at mottaksapparatet er sprengt, og at de ikke har mulighet til å gi en psykiatrisk vurdering av alle asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I fjor kom det 17 500 asylsøkere. Vi har ikke mulighet til å gi en psykiatrisk evaluering av alle som kommer, sier Erna Solberg.

Hun mener likevel at det er behov for å bygge ut den psykiatriske hjelpen til asylanter. 1. februar skulle Utlendingsdirektoratet åpne en såkalt forsterket enhet på Nes på Romerike. Men den er blitt utsatt på grunn av kommunal motstand.

- Overbelastet

- At det skjer voldsepisoder i tilknytning til asylmottak, er vanskelig å forhindre, men det er likevel tragisk at det skjer. Vi har prøvd å forbedre tilbudet til dem som er aggressive og har behov for hjelp. Men mange viser ikke antydninger til at noe skal skje før «eksplosjonen» kommer. På Lundeskogen asylmottak hadde man ikke sett noen tendenser til ubalanse, sier kommunalministeren om tragedien på Valdresbussen.

- Men har dere godt nok apparat til å fange opp alle?

- Apparatet er overbelastet. Problemer med bosetting og uttransportering gjør at mottak er overbelastet, sier Solberg.

- Men fører ikke det til at oppmerksomheten overfor hver enkelt asylsøker blir mindre?

- Jo, og mange asylsøkere kan være urolige. Det psykiske helsevernet er et området der vi har dårlig helsevern i Norge, sier hun.

Bondevik-regjeringen har fjernet norskundervisningen for asylsøkere, redusert antallet timer til advokathjelp.

Advokat Arild Humlen, som leder advokatforeningens lovutvalg for asylrett, mener dette har forverret situasjonen for asylsøkere. I år har det vært fem knivstikkingsepisoder ved asylmottak.

- Det er unngåelig at det vil komme flere dramatiske episoder når man gjør så store kutt, sier Humlen.

Han mener et dårligere tilbud fører til at asylsøkerne blir mer isolerte og frustrerte.

Erna Solberg mener det er uverdig å blande disse sakene:

- Folk begår ikke drap fordi de ikke får norskopplæring. Dessuten har vi bevilget penger til å gi ekstra aktivitetstilbud.

Stor økning

- Er sikkerheten god nok ved norske asylmottak?

- Det spørs hva du måler sikkerheten mot. Vi har åpne mottak og har ikke lagt opp til å være oppbevaringsinstitusjoner eller behandlingsinstitusjoner. Våre mottak er brukerdrevne, og sikkerheten er ikke kjempesterk. Andre land velger å låse folk inne. Det gjør ikke vi, sier Solberg.

Fra utgangen av 2000 til desember 2002 økte antallet beboere på asylmottak fra 11442 til 16345 personer, viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

MANGE FÅR AVSLAG: - Det er grenser for hvor mye penger som skal brukes til mennesker som vi ikke vet hvor skal. 80 prosent av asylsøkerne får avslag, sier Erna Solberg.