- Kan ikke skylde på lykkepiller

Mirzaolimov mener overdose antidepressiv ga hukommelsestap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bahadir Mirzaolimov (27) har forklart at han tok en overdose lykkepiller etter å ha drept Anne Grete Vollum (35), og at han derfor ikke husker hva som deretter hendte. Medisinsk sakkyndige undergraver imidlertid denne forklaringen, skriver NamdalsavisaNRK Trøndelag og Trønder-Avisas nettutgaver.

- 100-150 tabletter

Mirzaolimov hevder at han tok mellom 100 og 150 tabletter av antidepressivet Paroxetin etter at han hadde drept sin fraseparerte kone Vollum, og at han derfor ikke erindrer hva han deretter foretok seg i den drepte kvinnens bolig natt til 30. april.

Politiet mener det var i dette tidsrommet han begikk drap og overgrep mot de to småjentene som befant seg i huset.

Mirzaolimov har hele tida stått på at han ikke drepte 7-åringen Cicilie Vatnan Lian, Vollums niese, og har forklart at det er «bilder» som er årsaken til at han har tilstått drapet på Vollum, som han framholder han ikke direkte husker.

- Øker selvkontrollen

Men Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet konkluderte under sitt vitnemål i Namdal tingrett i dag med at en overdose Paroxetin (generisk utgave av mer kjente Seroxat, journ.anm.) slett ikke går ut over hukommelsen.

På direkte spørsmål fra retten svarte hun at det er svært usannsynlig at Paroxetin skal kunne frambringe vold og psykoser. Snarere pekte hun på at virkestoffet, paroksetin, kan ha den motsatte virkningen:

TILTALT FOR DOBBELTDRAP: Bahadir Mirzaolimov (27). Foto: PRIVAT
TILTALT FOR DOBBELTDRAP: Bahadir Mirzaolimov (27). Foto: PRIVAT Vis mer

- Vanligvis er parokseting et virkestoff som øker selvkontrollen, og som kan ha en dempende virkning på aggressivitet, sa Bachs i Namdal tingrett, og la til at overdoser vanligvis heller ikke er dødelig.

- En overdose vil vanligvis frambringe forholsvis moderate utslag av kvalme, uro og angst, sa hun.

- Bare 10-20 piller

Farmakolog Trond Aamo uttalte at det er usannsynlig at Mirzaolimov tok så mange tabletter som han har forklart. Ut fra mengden paroksetin som ble funnet i blodet hans, anslås mengden tabletter til bare 10-20.

Fra før av har de psykiatrisk sakkyndige avvist at Mirzaolimov var i psykose eller juridisk sett bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

- Han framstår uten psykotiske symptomer. Etter vår vurdering er det heller ingen holdepunkter for at det påberopte hukommelsestapet skyldes en sterk bevissthetsforstyrrelse, har psykiatrispesialist Andreas Hamnes forklart.

Dermed går det mot at Mirzaolimov vil bli ansett som strafferettslig tilregnelig.

DREPT: Anne Grete Vollum (35).
ÅSTEDET: Anne Grete Vollums hus i Overhalla, der hun og tantebarnet Cicilie Watnan Lian ble drept natt til 30. april i år.