- Kan ikke sparke rasister fra HV

Krigsadvokaten for Sør-Norge sier at forsvaret ikke kan sparke rasister fra Heimvernet så lenge de kommer med uttalelsene på fritiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HV-soldat Per Ola Hovd fra Nord-Trøndelag vakte i forrige uke oppsikt med sine uttalelser om muslimer i Norge. Uttalelsene ble ikke godt mottatt av forsvarsledelsen. Generalinspektør Odd Frøise Tangen har nå saken til vurdering, og har bedt om en juridisk vurdering.

- En menig soldat kan ikke bli fradømt verneretten, med mindre vedkommende gjør seg skyldig i landssvik eller monarkdrap, sier krigsadvokat for Sør-Norge, Terje Lund til Adresseavisen. Han sier menige bare kan dimitteres på grunn av fysiske eller psykiske årsaker.

Lund vil ikke kommentere Hovd-saken spesielt, men mener ifølge Adresseavisen at problemstillingen er prinsipielt viktig. Han sier forsvaret ikke kan sensurere hva soldater sier på fritiden.

- Forsvaret har simpelthen ingen juridiske hjemler å bruke når det gjelder soldater som uttaler seg ufordelaktig om noen i det offentlige rom utenfor tjenestetid. Dersom Forsvaret hadde en slik rett og brukte den, ville en konsekvens trolig blitt at vi ville fått et «ras» av vernepliktige som uttaler seg kontroversielt, i håp om å komme seg ut av Forsvaret, sier Lund.

I går sa generalinspektør Odd Frøise Tangen til Dagbladet.no at han fryktet at en avskjedigelse av Hovd ville friste folk som ønsket å slippe HV-tjeneste til å komme med rasistiske uttalelser.

Les hele saken.

(Dagbladet.no)

<B>BA OM RÅD: Generalinspektør Odd Frøise Tangen i Heimevernet.