Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil gi Innovasjon Norge kriselånsmakt:

- Kan ikke stole på bankene nå

Mens regjeringen vil gi bankene lånegarantier som skal komme bedrifter til gode, mener SV at det er Innovasjon Norge som må administrere dette.

VIL BRUKE INNOVASJON NORGE: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener ikke bankene er egnet for å sikre likviditet til kriserammede bedrifter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL BRUKE INNOVASJON NORGE: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener ikke bankene er egnet for å sikre likviditet til kriserammede bedrifter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Skal vi virkelig overlate dette til bankene? Spør nestleder og næringspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes.

Bakgrunnen er regjeringens krisepakke til bedriftene. Søndag gikk de ut med at de vil stille 100 milliarder kroner i lånegarantier til bankene for at norske bedrifter skal ha bedre tilgang på lån.

Før dette blir gjeldende politikk, må det vedtas i Stortinget. Akkurat nå forhandles det om detaljene på dette, og flere andre, nye tiltak som skal opp til avstemning i morgen.

Om bankene skal administrere ordningen er en del av dragkampene i Stortinget nå.

Der regjeringen har foreslått at det er bankene som skal administrere ordningen, vil SV at Innovasjon Norge skal ha dette ansvaret.

Strammer inn

Torgeir Knag Fylkesnes viser til en spørreundersøkelse utført av Norsk industri blant deres medlemmer, omtalt i DN.

Her kommer det fram at flere banker strammer inn i stedet for å lette på krav til bedrifter som er rammet av tiltakene som skal stoppe corona-smitten.

Undersøkelsen er tatt opp før krisepakken ble lagt fram, men Fylkesnes mener det er svært interessant det som kommer fram.

- Jeg mener at dette er definerende for hvordan vi håndterer krisen. Skal vi virkelig overlate dette til bankene? Da vil vi kunne havne i den situasjonen som Norsk Industri frykter ved at mange selskaper går dukken. Eller skal man bruke Innovasjon Norge kraftfullt, spør han, og viser til Tyskland.

- De har tatt fram det de selv kaller en bazooka. Det er den statlige investeringsbank som stiller med ubegrensede lån til bedriftene.

Fylkesnes viser til at ordningen også prøvd før, under finanskrisen og anbefalt av Finansdepartementet og er et sentralt element i forhandlingene som nå pågår på Stortinget.

- Tilbakeholdne

Fylkesnes sier han opplever at det er imøtekommenhet på dette i opposisjonen, men at det er ikke konkludert.

- Men jeg mener er avgjørende for om vi lykkes eller ikke.

- Stoler du ikke på at bankene kan håndtere dette?

- Historikken tilsier at i krisetider er bankene mer tilbakeholde. De er mer opptatt av egen overlevelse enn bedriftenes. Det er et faktum som vi må legge til grunn. Det er slik bankene fungerer. Nå er vi i en situasjon der vi ikke kan stole på bankene. De store pengene må komme fra et annet sted, hvis ikke er prisen for samfunnet mye større, med en rekke unødvendige konkurser. Likviditetskrisen er nå, og da må vi bruke de virkemidlene vi har til rådighet.

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Skal tette hull

I tillegg til bankgarantiene til regjeringen, skal ekstraoverføringer til kommunene, sykehusene og Nav som følge av corona-krisen også opp til behandling i Stortinget torsdag.

Mens det på mandag ble prioritert å få på plass tiltakene en umiddelbar inntektssikring for folk, er skal en nå se på de litt mer langsiktige problemene, og i tillegg tette noen hull fra mandag.

Dette går blant annet på studenter og tilkallingsvikarer som ikke har rett til dagpenger. Også forslaget som kom fra regjeringen tirsdag, om at kommunene skal ta regningen for barnehager og SFO mens disse er stengt, skal vedtas i Stortinget.

De siste detaljene rundt dette forhandles det nå om på Stortinget.

Irritasjon over regjeringen

Dagbladet kjenner til at det har vært irritasjon over at regjeringen la fram dette, samt en egen kompensasjonsordning for kulturen og frivilligheten, før en enighet med Stortinget ble presentert, fordi dette skal ha vært et forslag som ble spilt inn til regjeringen fra opposisjonen.

Som på mandag, har de fire største opposisjonspartiene, Ap, Frp, Sp og SV dannet en felles blokk mot regjeringen.

Opposisjonen er etter det Dagbladet forstår også rimelig samstemte i at et kriterium for å motta kriselån, skal være et en ikke tar ut utbytte, noe også Frp tok til orde for i Klassekampen i dag.

Hele Norges coronakart