<strong>RAMMET:</strong>  Norge er rammet av finanskrisa i Europa og USA. Veksten er nedjusterert i budsjettet, sier statsminister Jens Stoltenberg.Foto: Jacques Hvistendahl
RAMMET: Norge er rammet av finanskrisa i Europa og USA. Veksten er nedjusterert i budsjettet, sier statsminister Jens Stoltenberg.Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Kan ikke stole på oljen

Norge allerede rammet av finansuroen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):
- Budsjettet forteller at vi må være forberedt på at det kan bli økende arbeidsledighet og problemer for norske bedrifter ved et nytt tilbakeslag i internasjonal økonomi. Derfor nedjusteres for eksempel veksten i norsk økonomi, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg har i lang tid dempet forventningene til pengebruken i statsbudsjettet. Klokken 10 i dag kom fasiten.

Bruken av oljepenger øker reelt med 9,9 milliarder fra i fjor, noe som ligger 2,4 milliarder kroner lavere enn det handlingsregelen legger opp til. Det betegnes av de fleste som et relativt stramt budsjett, som vil ha liten innvirkning på presset i økonomien.

Stoltenberg understreker at budsjettet bærer preg av å være laget i en urolig økonomisk tid, hvor gjelds- og budsjettkrise i flere europeiske land får store ringvirkninger.

- Vi hadde en klart høyere vekst da vi la fram revidert budsjett i vår enn det vi har nå, og vekst betyr arbeidsplasser og bedrifter. Bare det vi har sett i sommer, er et uttrykk for at vi har blitt rammet, i betydning av at vi nedjusterer vår egen vekst, sier Stoltenberg til Dagbladet etter at budsjettet bla lagt fram i formiddag.

- Når det går så dårlig i våre naboland, og vi er avhengige av å selge varer og tjenester til våre naboland, så rammes vi, sier Stoltenberg.

Norge er rammet
- Er dette budsjettet et tegn på at Norge er rammet av uroen?

- Vi ser i hvert fall allerede virkningene for Norge. Så langt har vi greid å håndtere det og likevel sikre Europas laveste ledighet og fortsatt vekst i antall arbeidsplasser. Men vi har ingen garanti for at det fortsatt vil være sånn.

 Stoltenberg sier at regjeringen har møtt denne utfordringen med to strategier i det nye statsbudsjettet.

- Det viktigste nå er den totale pengebruken, at den ikke øker presset på rente og kronekurs som er avgjørende for norske bedrifter. Det andre er at vi investerer i framtida, i kunnskap, forskning og veier, sier han.

Finansminister Sigbjørn Johnsen påpekte i finanstalen at de økonomiske problemene Europa nå står overfor er vanskeligere å møte enn finanskrisa, fordi det nå ikke er banker, men stater som står på konkursens rand. Stoltenberg advarer kraftig mot å tro at Norge ikke er sårbare for den økonomiske krisen, fordi vi har oljeinntektene å støtte oss på i vanskelige tider.

- Den største feilen vi gjør, er å tro at oljen redder oss uansett. Å tro at oljen er en garanti mot problemene i norsk økonomi, er en veldig alvorlig feilslutning. Oljen er god å ha, den gir oss muligheter vi ellers ikke hadde hatt. Men vi har sett før at det kan gå veldig galt også med oljepenger. Det er en veldig alvorlig advarsel, understreker statsministeren.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer