MÅ DEMME OPP: —Vi må unngå å jage KrF over til høyresiden, men få partiet til å bidra til å demme opp mot kommersialisering av trygghetssektoren. Det er det vi har gjort i Trondheim og i Sør-Trøndelag, sier Sandvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MÅ DEMME OPP: —Vi må unngå å jage KrF over til høyresiden, men få partiet til å bidra til å demme opp mot kommersialisering av trygghetssektoren. Det er det vi har gjort i Trondheim og i Sør-Trøndelag, sier Sandvik. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Kan ikke stole på SV

- SV blir for små til å sikre rødgrønt flertall, frykter Ap-topp Tore O. Sandvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Etter kommunevalget starter slaget om regjeringsmakt i 2013.
- Det er styringen av landet som står på spill. Vi må demme opp mot forandringene av Norge som Høyre og Frp vil gjennomføre. Hvis KrF detter mot høyresida, kan vi få en varig konstellasjon og et politisk eksperiment som vil endre Norge. De mest outrerte Frp-forslagene vil nok bli luket bort, men det er klart at Frp vil få innflytelse, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, til Dagbladet.

Gambling Han mener venstresida må samarbeide med sentrum for å demme opp mot høyrekreftene.
- Det var en historisk seier at vi vant for andre gang i 2009, men vi vant på håret fordi regjeringen gjorde en fantastisk jobb med finanskrisa i året før, og fordi Venstre havnet under sperregrensa. Nå har vi en drømmeregjering. Men hvis vi driver en valgkamp i 2013 som ender med at vi får ett mandat for lite, da frykter jeg at vi får en høyreallianse som vil vare over mange år. Det er ingen grunn til å være eplekjekke etter valgseieren i 2009. Det er uansvarlig å gamble på at vi klarer det igjen, sier Sandvik.

KrF-kurtise I Trondheim kommune og i Sør-Trøndelag fylkeskommune har KrF blitt invitert inn i den rødgrønne alliansen. Og etter SVs elendige valg, lederstrid og debatt om politisk kurs frykter mange i Ap for at regjeringsmakta går tapt om to år. Derfor pågår det en intens Ap-kurtise overfor KrF om dagen selv om statsminister Jens Stoltenberg har slått fast at Ap går til valg i 2013 på dagens koalisjon og ikke har noen plan B. Mange i partiet frykter at plan A fører Erna Solberg og Siv Jensen til makten. Sandvik mener et valg mellom SV og KrF nå er hypotetisk.

Hvor går SV? - Hvis man velger SV, og det betyr opposisjon, men om man velger KrF, og får styre landet, hva da? Skal SV bli større, må de utfordre Ap fra venstre. Nå skal SV velge ny leder og finne seg selv, og vi vet ikke hva det vil bety. Skal de sette større preg på regjeringen, kan det bety at Ap må gi store konsesjoner til venstre i politikken. Men vi må passe oss for å åpne rommet i sentrum enda mer for Høyre, sier Sandvik.

Viser vei Næringsminister Trond Giske tok allerede i 2006 til orde for et formalisert Ap-samarbeid med KrF. Han mener Trondheims-modellen er veien å gå også på riksplan.
- Jeg har lenge ment at Ap og KrF har mye til felles. Det er sentrum/venstre som er tyngdepunktet i norsk politikk. Men ting tar tid og må modnes. Vi har ulikt syn på bioteknologi, abort og homofilt ekteskap. Men disse sakene blir ikke endret om KrF går over til den andre siden. Det som har vært kiler mellom KrF og Ap, er ikke lenger politiske stridssaker, sier Giske. Han mener kontantstøtten ikke lenger er noen velgermagnet for KrF, og minner om KrFs skjebne da partiet satt i regjering med Høyre og Venstre fram til 2005.

Ble halvert Erfaringene KrF gjorde med Høyres skattelettepolitikk i den perioden, da KrF omtrent ble halvert, bør ha lært dem at det ikke er i den konstellasjonen de får gjennomslag for sine saker, sier Giske. Han mener formen for samarbeid med KrF, i regjering eller i Stortinget, er underordnet
- Innebærer dette at SV bør byttes ut til fordel for KrF?
- Jeg håper vi slipper å foreta et slikt valg. Ap bør kunne samarbeide med begge partiene om felles politiske mål. SV og KrF ligger nært hverandre i mange saker, som miljøpolitikken. Men det handler om tillitsbygging over tid. Ting må modnes, sier Giske. Han mener det er underordnet om samarbeidet skjer i regjering eller i Stortinget.