Kan ikke stoppe våpenpenger til Kosovo

Statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet kan ikke love at pengeinnsamlinger i Norge som kan bli brukt til våpenkjøp i utlandet skal forbys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I går krevde lederen av Balkan-komiteen på Stortinget, Grethe Fossum (Ap), et svar fra Justisdepartementet om hvordan det kan forhindres at pengeinnsamlinger til Kosovo i Norge blir brukt til våpen.

Maktesløse

Solbakken uttrykker at norske myndigheter står ganske maktesløse dersom penger som er lovlig samlet inn i Norge, sendes til utlandet og der går til kjøp av våpen.

Pengeinnsamlinger til humanitære formål og frigjøringsbevegelser er tillatt i Norge. Kjøp av våpen i Norge for innsamlede penger er imidlertid ikke tillatt. Problemene oppstår derfor når pengene føres ut av landet og utenfor norsk juridisk kontroll.

Kan forbys, men...

- Hva som er mulig å oppnå må vi se på, sier Solbakken, som vil studere svensk lovgivning.

- Jeg tror nok det mulig å forby at penger til våpen tar veien til andre land, men om det faktisk vil forhindre at penger går til våpen er jeg tvilende til, sier Solbakken til NTB.

Over hele Europa samler kosovoalbanske eksilgrupper inn penger til motstandskampen. Pengene går til humanitært arbeid blant en krigsherjet befolkning. De siste dagene har det kommet påstander om at penger som samles inn brukes til kjøp av våpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer