Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ikke stoppe våpenpenger til Kosovo

Statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet kan ikke love at pengeinnsamlinger i Norge som kan bli brukt til våpenkjøp i utlandet skal forbys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går krevde lederen av Balkan-komiteen på Stortinget, Grethe Fossum (Ap), et svar fra Justisdepartementet om hvordan det kan forhindres at pengeinnsamlinger til Kosovo i Norge blir brukt til våpen.

Maktesløse

Solbakken uttrykker at norske myndigheter står ganske maktesløse dersom penger som er lovlig samlet inn i Norge, sendes til utlandet og der går til kjøp av våpen.

Pengeinnsamlinger til humanitære formål og frigjøringsbevegelser er tillatt i Norge. Kjøp av våpen i Norge for innsamlede penger er imidlertid ikke tillatt. Problemene oppstår derfor når pengene føres ut av landet og utenfor norsk juridisk kontroll.

Kan forbys, men...

- Hva som er mulig å oppnå må vi se på, sier Solbakken, som vil studere svensk lovgivning.

- Jeg tror nok det mulig å forby at penger til våpen tar veien til andre land, men om det faktisk vil forhindre at penger går til våpen er jeg tvilende til, sier Solbakken til NTB.

Over hele Europa samler kosovoalbanske eksilgrupper inn penger til motstandskampen. Pengene går til humanitært arbeid blant en krigsherjet befolkning. De siste dagene har det kommet påstander om at penger som samles inn brukes til kjøp av våpen.

Fossum krevde tirsdag at slik pengeinnsamling blir forbudt i Norge. Sveriges utenriksminister ba onsdag politiet undersøke pengeinnsamlingene i vårt naboland.

Ikke forbudt

- Jeg ser det ikke som ønskelig dersom penger som samles inn i Norge brukes til våpenkjøp i utlandet, men vi har ingen lovhjemler som kan hindre dette, sier Solbakken til NTB.

- Bør folk gi penger til innsamlinger når det hersker usikkerhet om pengene går til våpen?

- Jeg ønsker ikke å gi penger til våpen, sier Solbakken.

- Men bør folk...

- Folk får avgjøre selv om de vil gi penger, sier han til NTB.

Politiinspektør Per Gammelgård i Overvåkingspolitiet sa til NTB tirdag at han ikke vil direkte bekrefte eller avkrefte om det samles inn penger i Norge som brukes til våpen i Kosovo-konflikten. Han sier imidlertid at det ikke er mistanke at om at noe kriminelt finner sted i samband med pengeinnsamlingen blant kosovoalbanere i Norge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!