Kan ikke stoppe Wegner

Justisminister Aud-Inger Aure kan ikke stoppe politimester Rolf B. Wegner fra å hente familien fra Øst-Slavonia ut fra kirkeasyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare statsadvokaten eller riksadvokaten har myndighet til å overprøve politimesterens vurdering.

Det fastslår førsteamanuensis i offentlig rett og strafferettsekspert Svein Slettan overfor Dagbladet.

Justisdepartementet kan ha handlet ulovlig da departementet i sommer instruerte politiet om ikke å fjerne sju kirkeasylanter fra Holmen kirke i Asker etter at menighetsrådet ba politiet om assistanse.

Mangler kompetanse

- Justisdepartementet har ikke kompetanse til å instruere politiet til ikke å forfølge et straffbart forhold, sier Slettan.

Han viser til at kirkeasylanter rammes av straffelovens paragraf 355, 2. ledd. Her heter det at personer som tar opphold på sted i annen manns besittelse, og som ikke fjerner seg på oppfordring, kan straffes med bøter.

- Hypotetisk sett har også regjeringen slik instruksjonsmyndighet overfor politiet, men jeg kjenner ikke til at regjeringen har benyttet seg av denne i enkeltsaker, sier Slettan.
Ifølge Aftenposten mener jusprofessor Carl August Fleischer at politiet er rettslig forpliktet til å beskytte kirkebygninger når menighetsrådet ber om det. Han mener departementet griper inn i kirkens eiendomsrett ved en slik instruks.

I går hersket det full forvirring i Justisdepartementet og Kirkedepartementet om hvordan de skal forholde seg til ordningen med kirkeasyl.

Informasjonssjef Bjørn Talen i Justisdepartementet opplyste til Dagbladet at statsråd Aud-Inger Aure måtte «gå i tenkeboksen» før hun kunne svare på flere spørsmål.

Politihjelp

Avdelingsdirektør Tom Rafoss ved kirkeavdelingen i Kirkedepartementet slår fast overfor Dagbladet at det er menighetsrådene som har bruksrett til kirkebygningen, og Kirkelig Fellesråd som har forvaltningsretten.

- Begge instanser kan be politiet om assistanse til å fjerne uønskede personer som oppholder seg i kirkerommet, sier Rafoss.

Politimester Rolf B. Wegner bekrefter at politiet, uten å innhente samtykke fra Justisdepartementet, kan gå inn i kirken og hente ut asylanter dersom menighetsrådet i Åsane ber ham om det.

Dagbladet skrev i går at menighetsrådet ønsker å bli kvitt en familie på fire fra Øst-Slavonia som har sittet i kirkeasyl i Åsane kirke i Bergen siden søndag.

Brøt loven?

Justisminister Aure ville i går ikke si kategorisk nei til en politiaksjon mot den serbiske familien i Åsane kirke.

Hun innrømmer politimesteren en soleklar rett til å gjøre egne vurderinger i saken.

Det skjedde ikke tidligere i sommer. Menighetsrådet i Holmen ba politiet fjerne sju østslavonere som søkte asyl i Holmen kirke i Asker.

Politiet konfererte med Justisdepartementet og fikk klar beskjed om at de ikke kunne gå inn og hente østslavonerne - til tross for at kirken sjøl ba om det.
Nå kan det vise seg at kirkeasyl-instruksen til politiet ikke holder vann. Det er nemlig bare menighetsrådene som har eiendomsrett til kirken.

<B>KAN BLI HENTET:</B> Justisminister Aud-Inger Aure kan ikke gjøre noe fra eller til i forhold til kirkeasylsaken i Åsane kirke. Bare statsadvokaten eller riksadvokaten kan overprøve Rolf B. Wegners vurdering om å hente ut familien fra Øst-Slavonia.