Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke suspenderes for lovbrudd gjort i den private sfære

Rune Øygard kan ikke fratas vervet som ordfører om han blir dømt i Vågå-saken, sier ekspert på kommuneloven.

PRIVAT: Det straffbare forholdene Rune Øygard er anklaget for er gjort i den private sfære, og han kan derfor ikke suspenderes på grunnlag av disse, sier jusekspert. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PRIVAT: Det straffbare forholdene Rune Øygard er anklaget for er gjort i den private sfære, og han kan derfor ikke suspenderes på grunnlag av disse, sier jusekspert. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge kommuneloven kan ikke en sittende ordfører sparkes midt i en periode. Statsminister Jens Stoltenberg sa på Politiske Kvarter i dag at han ikke går inn i spørsmål om paragrafer og juss.

- Men vi mener at det som er kommet fram, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sier Stoltenberg.

- Kan ikke fratas Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er ekspert på kommuneloven, og kalles gjerne «kommunelovens far» etter at han var med og utredet kommuneloven. Han slår fast at loven er på Øygards side.

- Utgangspunktet er at en ordfører kan ikke fratas sitt verv for de fire år han eller hun er valgt inn for, utenom ved straffedom, sier Bernt til Dagbladet.

- Men kommunestyret kan suspendere ordføreren fra vervet hvis han eller hun blir siktet eller tiltalt for visse typer straffbare forhold knyttet til utøvelsen vervet som folkevalgt. Men slik suspensjon kan ikke benyttes ved siktelse eller tiltale for straffbare handlinger I private forhold, sier han.

Han sier at anklagene i Vågå-saken ikke faller inn under den første kategorien av straffbare forhold.

- Denne saken faller klart nok utenfor den aktuelle kategorien av straffbare forhold. Det at ordføreren har tatt jenta med på reiser i sitt virke som ordfører vil ikke være nok. Handlingene må være konkret knyttet til utøvelsen av vervet, sier jusprofessoren.

Men ved en eventuell domfellelse kan så domstolen ta stilling til om ordførerens forhold er så alvorlige at han skal fradømmes vervet sitt. Lovens vilkår er her at har begått handlinger "som viser at vedkommende er uskikket til eller kan misbruke en stilling", forteller han.

- Hvis han blir dømt etter tiltalen må det etter min oppfatning legges til grunn at han er usikket som ordfører. Det er riktig nok ikke tale om handlinger som viser manglende evner til å utføre selve vervet, men tillit og almenn anseelse må gså være et vilkår for å være skikket som ordfører, og det har han neppe om han blir domfelt i denne saken, sier Bernt.

- Presset blir for stort Men juss og politikk er to forskjellige ting. Partisekretær Raymond Johansen har rådet lokallaget i Vågå om å uttrykke mistillit overfor ordføreren. Valgforsker Anders Todal Jenssen er blant dem som tror at Vågå Ap ganske raskt må kvitte seg med Rune Øygard. Fordi presset er så massivt, både fra partiet sentralt og fra mediene.

- Det er viktig å vise at Arbeiderpartiet som helhet finner Øygards handlinger graverende og tar avstand fra de forholdene han har viklet seg inn i, sier Todal Jenssen til NTB.

Han mener samtidig omverdenen har vondt for å trenge inn i den virkelighetsoppfatningen som innbyggerne i Vågå lever i. Tette sosiale bånd og politiske nettverket utøver mye kontroll.

- Jeg vil ikke påta meg å forskuttere resultatet av det møtet som skal være i Vågå Ap. Det ser ut som om mange er immune mot kritikken fra omverdenen, sier han.

Noe av forklaringen mener Todal Jenssen ligger i at de fleste medlemmer av lokallaget ikke har ambisjoner om en politisk karriere, og at trykket fra fylkespartiet og Youngstorget derfor blir mindre.