UFRIVILLIG LANG FERIE: Vulkanutbruddene på Island og den påfølgende askeskyen har ført til full flystans i Nord-Europa de siste dagene. Forsikringsselskapene melder om stor pågang fra nordmenn som er strandet i utlandet.  Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
UFRIVILLIG LANG FERIE: Vulkanutbruddene på Island og den påfølgende askeskyen har ført til full flystans i Nord-Europa de siste dagene. Forsikringsselskapene melder om stor pågang fra nordmenn som er strandet i utlandet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Kan ikke trekke feriedager hvis flyene står

Men du kan heller ikke kreve å få lønn hvis du er borte fra jobben på grunn av askeskyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Får du ufrivillig forlenget ferieoppholdet fordi flyene står på bakken, kan arbeidsgiveren i utgangspunktet ikke kreve at du bruker feriedagene for å dekke over fraværet.

Men du kan heller ikke kreve å få lønn for disse dagene, ifølge professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Henning Jakhelln.

- Regnstykket er enkelt. Er du borte fra jobben, får du heller ikke lønn for denne perioden fra arbeidsgiveren, forklarer Jakhelln og fortsetter:

- Arbeidsgiveren kan samtidig ikke trekke disse dagene fra tilgodehavende fritid, om det er avspasseringer eller feriedager. Da belastes arbeidstakeren dobbelt.

Meld ifraFlystansen de siste dagene har etterlatt mange nordmenn strandet i utlandet, både på ferie- og jobbreiser.

Akkurat som ved hvilken som helst annen uforutsett hendelse, om det er trafikkproblemer eller togstreik, kan ikke arbeidstakeren bli sagt opp ved slikt fravær fra jobben.

Men du som ansatt er forpliktet å si ifra til bedriften om eventuelle forsinkelser med en gang situasjonen oppstår eller du blir klar over den.

- Dette gjelder generelt sett alle former for fravær. Alle må bestrebe seg for å melde ifra så fort som mulig, sier Jakhelln.

Gjør du ikke det, anses det som en uteblivelse uten grunn og kan gi grunnlag for en advarsel.

- Blir vedkommende borte i 14 dager uten å fortelle det til arbeidsgiveren, kan det føre til oppsigelse og til med avskjed.

Må være fleksible Står flyene på bakken, slik som de siste dagene, er arbeidstakeren forpliktet til å forsøke å finne alternative transportmidler.

- Vi sier at arbeidstakeren må gjøre en rimelig innsats for å komme seg hjem. Må du ut med 10 000 kroner ekstra for å være hjemme på mandag, hvis du ellers er på plass på tirsdag, kan det diskuteres om det er nødvendig. Men dreier det seg om noen hundrelapper, må du nok regne med å betale det.

- For noen vil det være helt naturlig å ta fram PCen og jobbe og hjelpe til der de kan, mens de venter på å komme seg hjem. Men det sier seg selv at det ikke er mulig i alle slags yrker. 

Må håndteres lokaltIfølge Arbeidsdepartementet er det i utgangspunktet ingen lovregler som regulerer arbeidstakernes rettigheter i slike tilfeller.

Ugyldig fravær kan være oppsigelses- eller avskjedsgrunn, forklarer seniorrådgiver i departementet, Gro Ørsal.

Fravær som skyldes uforutsette omstendigheter som dette vil imidlertid ikke kunne anses som ugyldig, ettersom arbeidstaker ikke kan bebreides for uteblivelsen.

- Det må dog kunne kreves at arbeidstaker varsler om fraværet og holder arbeidsgiver underrettet om situasjonen. Arbeidsgiver har i utgangspunktet ingen plikt til å betale lønn så lenge den ansatte ikke utfører sin del av arbeidsavtalen, med mindre noe annet er avtalt, skriver Ørsal i en e-post til Dagbladet og utdyper:

- Både lønnsspørsmålet og den øvrige håndteringen av situasjonen blir imidlertid først og fremst et personalpolitisk spørsmål, hvor den enkelte arbeidsgiver må vurdere hva som anses riktig og rimelig.

Norsk tradisjonHeller ikke LO har noen klare retningslinjer for hvordan slikt fravær skal håndteres.

- Det er ikke noe nytt at folk ikke kommer seg på jobb og det er opp til de enkelte bedriftene å løse situasjonen sammen med sine ansette lokalt. Man må blant annet vurdere hvordan bedriften påvirket av fraværet, sier leder for juridisk avdeling i LO,
Bjørn Kolby.

- Vi har god tradisjon i norsk næringsliv til å finne på alternative løsninger, legger han til.