- Kan ikke tro jeg slapp unna så lenge

Bernie Madoff snakker fra fengselet om den nesten 20 år lange pyramidesvindelen.

SNAKKET UT FRA FENGSELET: Bernie Madoff, mannen som ble dømt til 150 års fengsel for storsvindel, sier til advokater fra fengselet at han aldri hadde trodd pyramidesvindelen ville holde så lenge. Foto: AP/SCANPIX
SNAKKET UT FRA FENGSELET: Bernie Madoff, mannen som ble dømt til 150 års fengsel for storsvindel, sier til advokater fra fengselet at han aldri hadde trodd pyramidesvindelen ville holde så lenge. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bernie Madoff, som i juni ble dømt til 150 år i fengsel for Wall Streets største svindel, sier i etterkant at han aldri hadde trodd pyramidesvindelen han satte i gang skulle vare så lenge.

Den angrende svindleren snakket med to advokater som representerer noen av de mange familiemedlemmene, kjendisene og vanlige folkene som har mistet sparepengene sine i svindelen.

- Flere ganger møtte jeg kredittilsynet og trodde at «nå har de meg», sa Madoff til advokatene Joseph Cotchett og Nancy Fineman fra fengselet i North Carolina.

De to advokatene har snakket med ABC News etter det første møtet med Madoff inne i fengselet. Ifølge advokatene så mannen bedre ut enn på lenge, og de sier han snakket direkte og ærlig med dem om svindelen.

430 milliarder kroner
- Han snakket om hvordan han klarte å gjøre det, og hvor mange år han slapp unna med det. Jeg er overrasket over hvor åpen han var, sier Cotchett.

Under rettssaken kom det fram at Madoff har lurt folk for 65 milliarder dollar — rundt 430 milliarder norske kroner. Totalt ble 13.000 personer svindlet, blant dem skuespillerne Zsa Zsa Gabor og Kevin Bacon, samt regissør Steven Spielberg.

Svindelen kalles gjerne en ponzi-pyramide - et pyramidespill som gir høy avkastning til de første investorene, men som avhenger av at stadige flere kommer inn.

Flere av beløpene som forsvant er i milliardklassen. Bant dem som er rammet er 100-millionersstiftelsen til nobelprisvinneren Elie Wiesel, som nå er tømt. Også verdens rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt, har tapt deler av sin personlige formue i Madoff-svindelen. 

DØMT TIL 150 ÅRS FENGSEL: Her i Butner i North Carolina sitter Madoff fengslet. Foto: GERRY BROOME/AP/SCANPIX
DØMT TIL 150 ÅRS FENGSEL: Her i Butner i North Carolina sitter Madoff fengslet. Foto: GERRY BROOME/AP/SCANPIX Vis mer

Vil saksøke

Dette er første gang Madoff har snakket med advokater fra fengselet. Han nektet å samarbeide med FBI etter at han først tilsto svindelen, men ga falske opplysninger, i desember 2008.

- Han ønsket tydeligvis å snakke med oss fordi etter hans mening var det flere av familiemedlemmene som ikke visste noe om dette, og ikke var involvert, sier Cotchett, som traff Madoff etter at han truet med å saksøke hans kone Ruth.

Myndighetene har tatt beslag i leiligheten der kona bodde, og Ruth Madoff ble dermed kastet ut på gata uten pelskåpa hun ba om å få ta med seg.

Advokaten Cotchett sier de vil bruke opplysningene fra Madoff for det de er verdt når de denne uka skal saksøke Madoff og broren hans, som også jobbet i flere av investeringsselskapene til Madoff, ifølge Reuters.

Madoff selv hevder imidlertid at myndighetene har funnet alle pengene som går an å finne igjen. 

MANGE SVINDLET: Ofte for pyramidesvindelen demonstrerer i forbindelse med rettssaken mot Madoff. Her protesterer de mot det amerikanske kredittilsynet (SEC) - som Madoff nå sier at han trodde hadde avslørt ham ved flere anledninger. Foto: GETTY/AFP/SCANPIX
MANGE SVINDLET: Ofte for pyramidesvindelen demonstrerer i forbindelse med rettssaken mot Madoff. Her protesterer de mot det amerikanske kredittilsynet (SEC) - som Madoff nå sier at han trodde hadde avslørt ham ved flere anledninger. Foto: GETTY/AFP/SCANPIX Vis mer