Kan ikke tvinge Hagen til nye avhør

Hvis Tom Hagen sier nei til nye avhør, har politiet mulighet til å innkalle ham til retten. Men heller ikke der trenger han å si noe.

PREGET: Svein Holdens advokatkollega Mikkel Toft Gimse forteller hvorfor avhøret av Tom Hagen måtte avbrytes. Video: Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går gjorde forsvarer Svein Holden det klart at han har rådet sin klient Tom Hagen til å ikke gå i nye avhør, og at de tre planlagte avhørene neste uke derfor må legges på is.

Som siktet i saken har Hagen full rett til å nekte avhør, og politiet kan ikke tvinge ham til å møte.

Mulig å gå til retten

Det eneste politiet kan gjøre, hvis Hagen og hans forsvarerteam ikke ombestemmer seg, er å kalle ham inn til et avhør i retten, i dette tilfeller Nedre Romerike tingrett. Da må han møte opp - men trenger heller ikke da å forklare seg.

- Under etterforskingen er det politiet som avhører siktede og vitner. Politiet kan be om at retten tar avhør (såkalt rettslig avhør) under etterforskningen, sier Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett og medlem i dommernes mediegruppe.

- Det hender at politiet ber om rettslig avhør av vitner. Et vitne har ikke plikt til å forklare seg for politiet, men har det overfor retten. For å sikre seg vitnets forklaring, kan derfor politiet be om rettslig avhør av vitne. En som er siktet har derimot ikke plikt til å forklare seg - verken for politiet eller retten. Derfor er det sjelden politiet ber om rettslig avhør av en siktet, dersom siktede ikke ønsker å forklare seg, sier Strømstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer