Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke utelukke at norske våpen brukes i krig

Forsvarspolitiker krever økt kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingspolitiker Bjørn Jacobsen (SV) mener Norge framstår mer som en krigsprofitør enn en fredsnasjon så lenge ingen kan garantere at norske våpen ikke brukes i krig.

- I praksis er vi med på kriger som vi i prinsippet er imot, sier Jacobsen.

I dag produserer norske Nammo, som staten eier femti prosent av, våpen i flere land som eksporterer våpen til land som ikke er gokjent for våpeneksport av norsk UD.

Dagbladet.no skrev onsdag at Norge er verdens sjuende største våpeneksportør. I forhold til innbyggertallet er vi den desidert største våpeneksportøren i verden.

Produserer i USA

Nammo er en av verdens største produsenter av håndvåpenammunisjon. Produksjonen i Norge er underlagt Utenriksdepartementets eksportkontroll, og totalt 30 land er nektet eksportlisens. Det betyr at for eksempel Israel ikke får kjøpe norskproduserte våpen. Men Nammo produserer også våpen og ammunisjon i Finland, Sverige, Tyskland og USA.

- I USA produserer vi skuddstyrte våpensystemer som for eksempel M72, som vi også produserer på Raufoss, sier kommunikasjonssjef i Nammo, Sissel Solum, til Dagbladet.no.

Disse våpnene er ikke underlagt norsk lov, men lovverket i det landet der de produseres. USA eksporterer blant annet våpen til Israel, Saudi-Arabia og Taiwan. Ale disse tre landene står på det norske Utenriksdepartementets liste over land som ikke får norsk eksportlisens.

- Kan ikke utelukke at norske våpen brukes i krig

Krever kontroll

- Jeg mener norske regler må gjelde også her. Vi kan ikke bli mistenkt for å flytte produksjonen ut av Norge for å omgå norske eksportregler, sier SVs Jacobsen, som sitter i Stortingets forsvarskomité.

Han mener norske myndigheter har altfor liten kontroll med hvor norske våpen og ammunisjon faktisk havner.

- Alt vi gjør, er i henhold til UDs regelverk. I de andre produksjonslandene følger vi deres regler. Vi har avtaler som skal forhindre videresalg, og skal alltid bli forespurt om et eventuelt videresalg. Hvis ikke dette blir fulgt, er det svært alvorlig. Vi ønsker å vite hvor våre våpen havner. I tillegg har vi sluttbrukererklæring med alle land utenfor NATO, og får det også fra de fleste NATO-land, sier Sissel Solum i Nammo.

- Kan dere utelukke at norske våpen brukes i krig?

- Det sier seg selv at når vi selger ammunisjon til forsvarsstyrkene i EU- og NATO-land, så kan disse bli brukt i internasjonale operasjoner der det kan komme til konfrontasjoner, sier Solum.

- Kan man garantere at norsk ammunisjon ikke blir videresolgt til krigsland?

- Vi ser ikke det som sannsynlig. Vi har heller aldri opplevd at våre våpen har havnet på avveier, med unntak av episoder der det har vært innbrudd eller kriminelle utro tjenere. Ting vi ikke kan styre.

Foto: JEWEL SAMAD/AFP/SCANPIX
Foto: JEWEL SAMAD/AFP/SCANPIX Vis mer

NATO-verstinger

Kirkens Nødhjelp la nylig fram en rapport som viser at NATO-land som Norge eksporterer ammunisjon til selger til en rekke krigsherjede land i Afrika. Verstingene er blant andre Tsjekkia, Polen og Slovakia, ifølge rapporten.

Norge har eksportert ammunisjon til de tre sistnevnte for til sammen over 208 millioner kroner i 2007.

- Vi har sluttbrukeravtale med alle disse tre landene, sier Sissel Solum i Nammo.

Det innebærer at kjøperlandet forplikter seg til ikke å videreselge norske våpen eller norsk ammunisjon.

- Samtidig merker vi all vår ammunisjon etter NATOs eget regelverk. Den er merket med produksjonssted og produksjonsnummer, og ut fra det kan vi finne ut hvem som har kjøpt den, sier Solum.

Hemmelige retningslinjer

Kirkens Nødhjelp, som er en aktiv pådriver i kampen for økt kontroll med norsk våpeneksport, har bedt om å få se Nammos etiske retningslinjer. Det har de ikke fått. Dette stilte KrF-politiker Ingebrigt Sørfonn næringsministeren spørsmål om i Stortingets spørretime i går.

- Våre etiske retningslinjer er ikke hemmelige, men det har aldri vært noe behov for å offentliggjøre dem. Nå er de i ferd med å revideres, derfor vil vi gjerne at styret skal få se dem før vi offentliggjør dem.

- Men kan vi få se de gamle retningslinjene?

- Nei, det vil jeg ikke, sier Solum.

- Men da er de vel hemmelige?

- Vel ... Men de nye retningslinjene vil bli offentliggjort når de er styrebehandlet, lover Solum.

De nye retningslinjene skal nå revideres i henhold til regjeringens eierskapsmelding, som stiller konkrete krav til statseide selskaper.

- Det er jeg fornøyd med. Det er viktig at Nammo har en høy etisk standard, og at retningslinjene blir offentlige. De må garantere at vi ikke eksporterer til land vi ikke skal eksportere til, sier KrFs Ingebrigt Sørfonn til Dagbladet.no.

Han mener Norge har et troverdighetsproblem når vi på den ene siden er aktive krigsmotstandere og på den andre siden fører for liten kontroll med vår egen våpenproduksjon.

- Blir en krigsprofitør

SVs Bjørn Jacobsen mener det er på høy tid å stille strengere krav til norsk våpeneksport.

- Vi må få strengere regler for merking og sporbarhet, og vi må kreve sluttbrukererklæring også fra andre NATO-land. Norske våpen skal ikke være til stede der det er krig. Da framstår vi mer som en krigsprofitør enn den fredsnasjonen vi ønsker å være, sier Jacobsen.

Han mener dette er årsaken til at norsk våpeneksport snakkes lite om og delvis er tabu i de politiske miljøene.

KREVER STRENGERE KRAV: SVs Bjørn Jacobsen mener det må stilles større krav til Norges våpeneksport.
- TROVERDIGHETSPROBLEM: KrFs Ingebrigt Sørfonn mener Norge har et troverdighetsproblem når vi på den ene siden er aktive krigsmotstandere og på den andre siden fører for liten kontroll med vår egen våpenproduksjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling