Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ikke utelukke bruk av atomvåpen i kampen mot IS

- Alle muligheter analyseres.

RAFALE: Franske Rafale-fly under et bombetokt mot IS nord i Syria. Analyseeksperter som har fått i oppgave å se på hvilke muligheter Frankrike har for å slå tilbake mot terrorgruppa etter angrepene i Paris, sier at det å ta i bruk kjernefysiske våpen ikke er utelukket. Foto: ECPAD/ABACAPRESS.COM/NTB SCANPIX
RAFALE: Franske Rafale-fly under et bombetokt mot IS nord i Syria. Analyseeksperter som har fått i oppgave å se på hvilke muligheter Frankrike har for å slå tilbake mot terrorgruppa etter angrepene i Paris, sier at det å ta i bruk kjernefysiske våpen ikke er utelukket. Foto: ECPAD/ABACAPRESS.COM/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De grufulle terrorhandlingene i den franske hovedstaden fredag kveld og natt til lørdag, kostet 129 mennesker livet.

Den franske presidenten har gjentatte ganger sagt at Frankrike nå «er i krig» mot terrorgruppa IS, og etter Paris-terroren har landet oppskalert bombetoktene sine mot IS-mål i Syria.

Det er likevel ikke sikkert at franskmennene nøyer seg med å bruke konvensjonelle våpen i kampen mot terroristene. Det sier Lars Wedin, som er forskningsleder ved Institut Francais d'Analyse strategique (IFAS).

- Det atomvåpen er skapt for Wedin forteller til svenske Aftonbladet (krever innlogging) at bruk av atomvåpen er en mulighet.

- Det er noen ting som taler for bruken av kjernefysiske våpen. De tar omlag 20 prosent av forsvarsbudsjettet, og man er i krig. IS har gått til angrep på en vital fransk interesse, dets befolkning. Det er nettopp den atomvåpen er skapt for å beskytte. Det meste taler imot, men det er en mulighet, sier han.

Frankrike er, sammen med Storbritannia, de eneste landene i Europa som har gjennomført atomprøvesprengninger, og er regnet som internasjonalt godkjente atommakter.

De er også Europas største militærmakt, noe som kunne tale for at en bakkeoffensiv i Syria vil være aktuelt, men dette tror ikke Wedin. Først og fremst fordi ressursene allerede er spredd tynt med mange utplassert innenfor landets grenser etter angrepet på Charlie Hebdo i januar.

- De sliter med både personell og materiell. Samtidig er det vanskelig terreng og ekstreme temperaturer i området der IS holder til, sier han.

- Virker usannsynlig Palle Ydstebø er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets Høgskole. Han sier til NRK at Frankrike har mange andre muligheter som vil være mer sannsynlige enn bruken av kjernefysiske våpen.

- Skal du endre krigens karakter er bruk av bakkestyrker definitivt det mest effektive. Å gå inn med atomvåpen er noe helt annet. Det virker usannsynlig, og jeg tror heller ikke det er nødvendig sier han.

Han tror fortsatt bruk av konvensjonelle presisjonsvåpen er det mest hensiktsmessige, og peker på at dersom Hollande skulle ta i bruk atomvåpen i en konflikt, vil det være første gang siden USA slapp bombene over Hiroshima og Nagasaki for drøye 70 år siden.

Det som derimot er helt sikkert, er at vurderingen har blitt gjort. Det forteller Francois Géré. Han er leder for IFAS der Wedin er forskningsleder, og har fått i oppdrag av den franske regjeringen å analysere landets alternativer når det kommer til motangrep.

- Frankrike er i krig, og vi kommer til å slå tilbake. Alle muligheter analyseres, deriblant et angrep med atomvåpen, sier han ifølge svenske Dagens Industri.

Samarbeid og samtaler President Hollande har vært nådeløs i sin retorikk overfor IS etter angrepene, og gjorde det mandag klart at Frankrike aktet å tredoble sin militære innsats mot terrorgruppa.

- Frankrike er i krig. Men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner, for disse drapsmennene representerer ingen sivilisasjon, sa han, samtidig som han understreket viktigheten av å stå samlet mot den nye fienden.

Senere i måneden skal han reise til både Washington og Moskva for å diskutere hvordan kampen mot IS kan samordnes, og Russlands president Vladimir Putin har allerede gjort det klart at deres styrker vil samarbeide med franskmennene.

- Det er nødvendig å etablere direkte kontakt med franskmennene og samarbeide med dem som allierte, sa Putin tirsdag.

Onsdag kom det meldinger om at minst 33 personer er drept i angrep som russiske og franske kampfly har utført mot IS-mål nord i Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media