Kan ikke utelukke bruk av atomvåpen i kampen mot IS

- Alle muligheter analyseres.

RAFALE: Franske Rafale-fly under et bombetokt mot IS nord i Syria. Analyseeksperter som har fått i oppgave å se på hvilke muligheter Frankrike har for å slå tilbake mot terrorgruppa etter angrepene i Paris, sier at det å ta i bruk kjernefysiske våpen ikke er utelukket. Foto: ECPAD/ABACAPRESS.COM/NTB SCANPIX
RAFALE: Franske Rafale-fly under et bombetokt mot IS nord i Syria. Analyseeksperter som har fått i oppgave å se på hvilke muligheter Frankrike har for å slå tilbake mot terrorgruppa etter angrepene i Paris, sier at det å ta i bruk kjernefysiske våpen ikke er utelukket. Foto: ECPAD/ABACAPRESS.COM/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De grufulle terrorhandlingene i den franske hovedstaden fredag kveld og natt til lørdag, kostet 129 mennesker livet.

Den franske presidenten har gjentatte ganger sagt at Frankrike nå «er i krig» mot terrorgruppa IS, og etter Paris-terroren har landet oppskalert bombetoktene sine mot IS-mål i Syria.Det er likevel ikke sikkert at franskmennene nøyer seg med å bruke konvensjonelle våpen i kampen mot terroristene. Det sier Lars Wedin, som er forskningsleder ved Institut Francais d'Analyse strategique (IFAS).

- Det atomvåpen er skapt for Wedin forteller til svenske Aftonbladet (krever innlogging) at bruk av atomvåpen er en mulighet.

- Det er noen ting som taler for bruken av kjernefysiske våpen. De tar omlag 20 prosent av forsvarsbudsjettet, og man er i krig. IS har gått til angrep på en vital fransk interesse, dets befolkning. Det er nettopp den atomvåpen er skapt for å beskytte. Det meste taler imot, men det er en mulighet, sier han.Frankrike er, sammen med Storbritannia, de eneste landene i Europa som har gjennomført atomprøvesprengninger, og er regnet som internasjonalt godkjente atommakter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer